Стало відомо, які товари найбільше подешевшали в Україні у 2023 році
Попри війну, в Україні знизилися ціни на деякі продукти. Так, за даними Держстату, найбільш суттєво з початку 2023 року подешевшало паливо та курячі яйця. Експерти розповіли виданню «Фокус», які групи товарів подешевшали у цьому році.
З початку 2023 року найбільше знизилися ціни на такі категорії товарів:
- паливо та мастила на 12,1%;
- яйця курячі на 7%;
- аудіо- та фототехніка, комп'ютери на 3,8%;
- олія соняшникова на 2,2%;
- інші їстівні жири на 2,2%.
Головна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Світлана Черемісіна наголосила, що у 2023 році продовжують знижуватися ціни на основні види круп.
«Порівняно з січнем, рис подешевшав на 5,4% до 56,73 грн за кг, а гречка втратила в ціні 13,2% й в середньому коштує 59,79 грн за кг. Крупи ячні та пшеничні подешевшали на 2,0 % та 2,8 % відповідно», – сказала вона.
За даними Держстату, найбільшим драйвером інфляції стали овочі, які за січень-квітень 2023 року зросли в ціні 42,6%. Проте у квітні їх подорожчання уповільнилося до 0,3%. Адже невдовзі можна очікувати сезонної стабілізації й подальшого зниження цін.
Також серед драйверів інфляції були м’ясо та м’ясопродукти, які з початку року додали в ціні 5,4%. Так, лише за квітень ця група товарів подорожчала на 3,3%.
Провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Наталія Копитець зазначила, що зростання цін спричинив підвищений попит на м’ясо птиці та свинину напередодні й в період Великодніх свят.
«А найбільше здорожчання свинини (на 2,5-5,4%), пояснюється тим, що страви з неї є традиційними на великодньому столі», — додала вона.
Через російську агресію чимало земель в Україні перетворилися на недоступні або непридатні для використання. Внаслідок чого, за даними Мінагрополітики, у 2022 році прямі збитки й непрямі втрати в сільському господарстві сумарно перевищили 40 млрд дол. Та, попри все, аграрії знайшли шляхи виходу. Один із них – релокація, завдяки якій агропродукцію вирощують в інших кліматичних зонах і задовольняють нею споживачів. Детальніше про це читайте у матеріалі Наталі Савченко «Релокація: продукти дорожчі, але вони є» на ZN.UA.