Телескоп "Хаббл" сфотографував туманну галактику
Телескоп "Хаббл" сфотографував туманну галактику

Телескоп "Хаббл" сфотографував туманну галактику

Нове зображення, отримане космічним телескопом "Хаббл", показує Месьє 85, галактику, яка знаходиться приблизно за 50 мільйонів світлових років від Землі в сузір'ї Волос Береники. Про це інформує прес-служба НАСА.

- Месьє 85 інтригує - її властивості лежать десь між властивостями лінзоподібної та еліптичної галактики, і, схоже, вона взаємодіє з двома своїми сусідами: гарною спіральною галактикою NGC 4394, розташованою поза кадром ліворуч, і маленькою еліптичною галактикою. МКГ 3-32-38, розташована за кадром по центру знизу.

За оцінками вчених, ця галактика містить близько 400 мільярдів зірок, більшість із яких дуже старі. Однак у центральній області мешкає населення щодо молодих зірок віком лише кілька мільярдів років. Вважається, що ці зірки утворилися в результаті пізнього спалаху зіркоутворення, який, ймовірно, був викликаний злиттям Месьє 85 з іншою галактикою понад чотири мільярди років тому. Месьє 85 має ще одну потенційно дивну якість. Вважається, що майже кожна галактика має в центрі надмасивну чорну дірку, але, ґрунтуючись на вимірах швидкостей зірок у цій галактиці, неясно, чи містить Месьє 85 таку чорну дірку.

Теги за темою
Космос
Джерело матеріала
loader