Курорти без росіян. Куди поїхати українцям, аби не зіпсувати літню відпустку
Курорти без росіян. Куди поїхати українцям, аби не зіпсувати літню відпустку

Курорти без росіян. Куди поїхати українцям, аби не зіпсувати літню відпустку

Одним із головних критеріїв відпустки українців за кордоном є наявність у тій чи іншій країні туристів із Росії. Із початку повномасштабного вторгнення низка держав припинили видавати росіянам візи. Так, із травня 2022 не приймають російських туристів у Бельгії, Латвії, Литві, Естонії, Німеччині, Нідерландах, Данії, Іспанії, Канаді, США, Польщі, Словаччині, Сінгапурі, Чехії, Швеції, Японії. Та все ж є країни, де росіян можна зустріти на березі моря.

Факти ICTV з’ясували, які курортні країни досі приймають окупантів і куди краще поїхати відпочити, аби не зіпсувати собі відпустку.

Усього для росіян залишилося тільки декілька країн, куди туристи можуть полетіти прямими рейсами. Серед них – Туреччина, Єгипет, Мальдіви, Шрі-Ланка, Ізраїль. А ще – вони масово їдуть до Чорногорії.

– До Чорногорії великий потік туристів із країни-агресора. Багато хто з них має посвідки на постійне проживання та громадянство. Також чимало росіян у Лімассолі (Кіпр) – це місто, де є діаспора росіян. Вони там скрізь, ви навіть не відчуєте, що приїхали за кордон, – розповідає туристична експертка Наталія Якименко.

Проте і в закриті країни росіяни примудряються приїжджати.

– Є обмеження щодо в’їзду. До прикладу, країни Шенгену, для яких необхідна віза і де на початку повномасштабного вторгнення діють певні складнощі щодо її відкриття. Але ті, хто вже мав візу чи посвідку на проживання у країні Шенгенської зони, мають право вільно її відвідувати. Окремих курортів і готелів, які б принципово відмовилися прийняти росіян, на жаль, майже немає, – каже експертка.

Країни з мінімальним відсотком росіян-туристів

  • Греція

Найпопулярнішими локаціями для відпочинку в Греції є острова Родос, Крит, Корфу та Санторіні. Цей острів знаменитий своїм середньовічним містом, оточеним високими кріпосними стінами з баштами та старовинними воротами. Однак можна відпочивати й на материковій частині країни. Там є на що подивитися.

Так, варто побувати у Метеорах – це восьме чудо світу. Високі скелі, на вершинах яких розташовані монастирі. Також варто внести до списку Салоніки – місто руїн візантійських і римських часів та друге за величиною у Греції. Там другий по величині університет серед усіх Балканських країн. А ще варто піднятися на гору Олімп, звідки Зевс здійснював своє правління.

А з портів Лавріо чи Пірей можна поромом дістатися будь-якого грецького острова.

– Орієнтовна вартість відпочинку від €1200-1500 за двох, все включено. У ціну входить страхування, переліт, проживання і харчування. Вильоти можуть бути з Кишинева чи Польщі. Доїхати туди можна автобусом або потягом. Вартість близько 1500 грн, –  розповідає Наталія Якименко.

  • Іспанія

Іспанію не випадково називають “найбільш пляжною країною світу”. Там є понад 600 пляжів. Якщо ви мрієте потрапити до столиці вечірок і кращих клубів, то вам треба летіти на Ібіцу – головну клубну столицю світу.

Богемним курортом є Майорка – острів Балеарського архіпелагу вражає своєю природною красою. А ось райським островом називають Тенеріфе. Відпочивати там полюблять родини із дітьми, бо є цікаві екскурсії, хороші готелі та комфортний клімат. Серед пропонованих курортів –  Коста-Бланка, Коста-Брава, Марбелья та Майорка.

Пакетні тури здебільшого організовані з Польщі. Наприклад, на Майорку можна полетіти у червні-липні удвох від 45 тис. грн (7 ночей).

  • Італія

Берегова лінія Італії – найдовша у Європі. Країна омивається чотирма морями, тому вибір, де відпочити, чималий. Серед популярних курортів – відпочинок на Лігурійському узбережжі. Він вважається найдорожчим і найелітнішим, його обирають переважно любителі вітрильного спорту.

Прихильники дайвінгу їдуть на Тірренське узбережжя. Найвідомішими курортами цього регіону вважаються Террачина, Маратея, Сабаудія і Гаєта.

Та найпопулярнішим і кращим для морського відпочинку вважається східне узбережжя Італії. Тут можна знайти відпочинок на будь-який смак і бюджет. Найбільш відомими курортними містами вважаються Ріміні, Пезаро, Мілано-Маріттіма та Габічче Маре.

– Італія досить дорога країна, тому самостійно організована поїздка на тиждень обійдеться щонайменше у €900. Вартість однієї доби в хостелі – від €41, у бюджетному тризірковому готелі – від €90. Пакетний тур коштуватиме щонайменше 55 тис. грн зі сніданками, – каже туристична експертка.

  • Хорватія

Дубровник – найпопулярніший курорт Хорватії, що розташувався на південному сході країни, на узбережжі Адріатичного моря.  Найцікавіші та наймальовничіші місця в історичному центрі міста. Стіни Дубровника є частиною його сутності, оскільки воно може похвалитися тим, що було мурованим містом ще з Середньовіччя. Це місто завжди було добре захищене, а доказом цього є нинішні укріплення.

Також варто звернути увагу на Палац ректора, Дубровницький собор, і прогулятися площею Лузи.  Є неподалік міста і пляжі. Пляж Баньє – міський пляж, до якого можна дійти пішки з центру міста. Є й інші пляжі, наприклад, Буза, зі своєрідними кам’яними терасами.

Макарська є одним із кращих місць для відпочинку на морі в Хорватії. Це курортний населений пункт на Адріатичному узбережжі. З одного боку його оточують заповідники, а з іншого – чисте море з безліччю островів. Можна відвідати найцікавіші острови поряд – Брач, Корчула, Млєт, Хвар і Віс. А ще там є неймовірний природний парк Біоково. Аби його оглянути, знадобиться цілий день. У ньому розташовується третя за розміром вершина у Хорватії. Врахуйте, що вхід платний до €10.

Середня ціна перельоту в Хорватію в обидві сторони становить €200 (зазвичай, без багажа).

Вартість проживання у готелі стартує від €60 за ніч. Але якщо ви хочете заощадити, можна підібрати порівняно недорогий хостел.

Середній чек за обід у ресторанах Хорватії – €10-30.

  • Португалія

До найкращих курортів Португалії належить: Алгарве Кашкайш, острів Мадейра, Порту Сезимбра, Сінтра Ешторіл.

Алгарве – найпівденніша провінція Португалії з берегом протяжністю близько 200 км і розкішними пляжами. Цей курорт, що розвивається, європейські туристи облюбували як найбільш чистий, комфортабельний і одночасно престижний курорт у Європі.

Мадейра – один із найкрасивіших квітучих островів в Атлантичному океані, розташований у 1000 км від континентальної Португалії.

Порту – друге за величиною місто Португалії, що дало назву портвейну і всій країні. Це батьківщина Генріха Мореплавця. А ще саме тут письменниця Джоан Роулінг придумала казку про Гаррі Поттера. Історичний центр Порту – це поєднання червоних дахів, лабіринту вулиць, вуличних кафе і стін з яскравої плитки азулежу.

Варто прогулятися мостом Понті-ді-Дон-Луїш I. Звідти відкривається неймовірний  вид на річку Дору, Рібейру – серце Порту, човники рабера, на яких раніше перевозили бочки з портвейном.

Тижневий відпочинок удвох у середньому обійдеться 80 тис. грн. Якщо орендувати житло самостійно, то номер у готелі обійдеться у щонайменше €80. Варто враховувати, що у менших містечках ціни можуть бути дешевші, але це залежить також від пляжного сезону та близькості до океану. Влітку південь країни буде дорожчим.

Вильоти до Португалії є з Польщі. Можна купити порівняно недорогий квиток, скориставшись лоукостом.

Теги за темою
Італія Іспанія Греція
Джерело матеріала
loader
loader