NYT: США зафіксували вибух на Каховській греблі незадовго до її обвалу
NYT: США зафіксували вибух на Каховській греблі незадовго до її обвалу

NYT: США зафіксували вибух на Каховській греблі незадовго до її обвалу

Високопосадовець адміністрації Джо Байдена розповів, що американські супутники-шпигуни зафіксували вибух на Каховській греблі незадовго до її обвалення.

Про це повідомляє видання New York Times у п'ятницю, 9 червня.

При цьому американські аналітики досі "не знають, хто спричинив руйнування греблі та як саме це сталося".

Зокрема, чиновник сказав, що супутники, оснащені інфрачервоними датчиками, виявили теплову сигнатуру, яка відповідає сильному вибуху незадовго до обвалення греблі, який випустив величезні паводкові води вниз за течією.

Водночас аналітики американської розвідки підозрюють, що за руйнуванням греблі стоїть Росія, сказав високопосадовець адміністрації на умовах анонімності. Але він додав, що американські спецслужби досі не мають вагомих доказів щодо того, хто несе відповідальність.

Інженери та експерти з боєприпасів заявили, що навмисний вибух усередині Каховської греблі, яка контролюється Росією, швидше за все, спричинила її обвалення у вівторок. Вони додали, що руйнування конструкції чи атака зовні греблі були можливими, але менш правдоподібними поясненнями.

Представник адміністрації не виключив можливості того, що попереднє пошкодження греблі або підвищення тиску води могли сприяти обвалу, але американські офіційні особи вважають, що вибух, навмисний чи випадковий, був найбільш ймовірним "спусковим гачком".

Експерти попередили раніше цього тижня, що наявні дані дуже обмежені, але вони сказали, що вибух у замкнутому просторі, коли вся його енергія спрямована на структуру навколо нього, завдала б найбільшої шкоди.

Навіть у цьому випадку, за їхніми словами, для прориву греблі буде потрібна величезна кількість вибухівки. Вибух бомби чи ракети ззовні справив би на греблю лише невеликий ефект.

Рекомендуємо відео:

Теги за темою
Джо Байден
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader