У Харкові затримали російського агента, який шпигував за позиціями Сил оборони
У Харкові затримали російського агента, який шпигував за позиціями Сил оборони

У Харкові затримали російського агента, який шпигував за позиціями Сил оборони

Служба безпеки України затримала у Харкові агента російської розвідки, який шпигував за позиціями Сил оборони поблизу кордону з РФ.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє у Телеграмі.

“Контррозвідка Служби безпеки України провела багатоетапну спецоперацію із нейтралізації агентурної мережі головного управління Генштабу ЗС РФ (відомого як ГРУ) на Харківщині. У результаті оперативних заходів затримано одного з найбільш законспірованих агентів ворожої групи. Він збирав розвіддані про оборону обласного центру і прикордонних територій регіону”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у СБУ, інших трьох агентів з цієї групи вони викрили у серпні 2022 року та в лютому цього року. Серед них був зв’язковий воєнної розвідки РФ.

Затриманим виявився 52-річний житель Харкова, якого російське ГРУ завербувало на початку повномасштабного вторгнення. 

У Харкові затримали російського агента, який шпигував за позиціями Сил оборони - Фото 1

За вказівками агресора він шпигував за місцями тимчасового базування українських захисників, які залучені до оборони східних рубежів України. 

Насамперед його цікавила кількість особового складу, наявне озброєння і точні координати підрозділів ЗСУ і Державної прикордонної служби. 

Також він фіксував напрямки руху української військової техніки та локації укріпрайонів і фортифікаційних споруд в області. 

Для цього шпигун об’їжджав місцевість і приховано фотографував українські об’єкти з прив’язкою до місцевості. 

Отримані відомості він передавав через месенджер представнику російської воєнної розвідки, який перебував на території РФ. 

Щоб приховати листування з агресором, зрадник одразу видаляв усі надіслані до ГРУ повідомлення. 

Відео: Служба безпеки України

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили зловмиснику про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Він перебуває під вартою. Триває розслідування. 

Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, у червні контррозвідники СБУ викрили та затримали російського агента, який шпигував за авіацією ЗСУ на Дніпропетровщині і збирав для загарбників інформацію про види та кількість літаків.

Теги за темою
Збройні сили України СБУ Харків
Джерело матеріала
loader
loader