У графік вписуємося: Кулеба вважає реальним старт переговорів про членство в ЄС в 2023 році
У графік вписуємося: Кулеба вважає реальним старт переговорів про членство в ЄС в 2023 році

У графік вписуємося: Кулеба вважає реальним старт переговорів про членство в ЄС в 2023 році

Україна наразі вписується в графік, згідно з яким до кінця 2023 року можуть стартувати офіційні переговори про вступ до Європейського Союзу. Саме на таких часових рамках наполягає Київ.

Про це розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю Суспільному.

За його словами, переговори про членство в ЄС можуть розпочатися до кінця поточного року, якщо не виникне якихось форс-мажорних обставин.

– Наразі ми в цей графік вписуємося. Якщо між зараз і кінцем року нічого форс-мажорного, поганого не відбудеться, ми пройдемо цей шлях гідно, – наголосив очільник МЗС.

Він відзначив важливу роль президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн у тому, щоб “Україна цей шлях пройшла”.

Кулеба нагадав про позицію української влади: швидко отримати статус кандидата на членство і так само максимально швидко зайти у фазу переговорів про вступ до ЄС.

– Тобто подолати два кроки максимально швидко замість багаторічного процесу. Ми рухаємося саме туди на нормальній, що називається, крейсерській швидкості, – запевнив міністр.

Як відомо, 23 червня минулого року Україна офіційно отримала статус країни-кандидата на вступ до ЄС, а разом із ним сім рекомендацій Єврокомісії. Київ має їх виконати, перш ніж стартують офіційні переговори щодо членства в блоці.

22 червня Єврокомісія оприлюднила проміжну усну оцінку прогресу України. В ЄС зазначили, що наша країна виконала в повному обсязі дві з семи рекомендацій, а щодо решти є прогрес.

Основна доповідь Єврокомісії щодо України очікується восени. Залежно від цих висновків, члени ЄС вирішуватимуть чи починати до кінця року переговори про вступ України.

Теги за темою
Дмитро Кулеба
Джерело матеріала
loader
loader