Експериментальна терапія бійців в Рівному дала неочікуваний результат, який вразив навіть медиків: в чому фішка
Експериментальна терапія бійців в Рівному дала неочікуваний результат, який вразив навіть медиків: в чому фішка

Експериментальна терапія бійців в Рівному дала неочікуваний результат, який вразив навіть медиків: в чому фішка

До такої терапії медики вдалися після поради американських військових.

У шпиталі на Рівненщині взялися впроваджувати каністерапію, чотирилапі лестяться, просять смачненьке і завжди готові побешкетувати. Спершу заняття зі спеціально навченими собаками проводили у медзакладі експериментально, а коли побачили, що у пацієнтів після спілкування з хвостатими значно покращується психологічний стан – впровадили в госпіталі як терапію, йдеться в ТСН. 

Поки швейцарська вівчарка Ройс, якого поранені бійці вже прозвали Ростік, старанно виконує команди, йорк Тортик розлігся і тулиться в очікуванні, щоб йому почухали спинку і пригостили смаколиком. Серед цих пухнастих парубків лише одна дівчинка – дворічна Белла. Ці собаки – чотирилапі терапевти. Вони у військовому шпиталі на Рівненщині допомагають у реабілітації пораненим.

Спершу заняття проводили як експеримент. “Американські ветерани нам розказали, що у них таке запроваджено, в них таке проводиться, психологічна робота пацієнтів з собаками. На сьогодні ми бачимо від неї ефект”, - керівник госпіталю Андрій Буранчик розповідає, як погодився на експеремант. 

Зокрема - покращення настрою, збільшення активності пацієнтів, кажуть медики. Тож взялися повноцінно впроваджувати каністерапію. “Пацієнт, наприклад, не посміхався, пацієнт був занурений в собі і бачиш тут посмішка, позитивні емоції, це для нас насправді велике досягнення”, - пояснює лікар-психолог Галина Гапич.

На зустріч з чотирилапими терапевтами йдуть залюбки . Проводять терапію волонтери-фахівці зі спеціально навченими, комунікабельними псами. “Собака має мати певні якості і навпаки не мати таких як агресія до людей, до тварин”, - пояснює кінологиня Вікторія. 

Заняття проходять невимушено та весело у формі гри. “Це не є панацея. Що це як пігулка, що ви побачили собачку і вона одразу вас вилікувала. Ні. Вона розкриває внутрішні позитивні емоційні моменти”, - каже керівниця проєкту.

Але як лише за кілька тижнів спілкування з собаками вплинуло на одного з бійців приголомшило навіть кінологиню. “Майже не спілкувався з психологами, майже 3 місяці він був в шпиталі і після першого заняття через собаку йому набагато легше було, він зараз дуже активний образ життя веде”, - каже вона. 

Це розряджає, каже 22-річний доброволець Роман із Дніпра, який отримав поранення на Донеччині. Переконує, такі заняття, додають бадьорості під час лікування. Зниження негативу під час анкетування відмітили й інші бійці. “Рівень напруги в тілі і рівень емоційного напруження, в декого знизився рівень болі”, - розповідає психологиня Тетяна. 

Відтак тепер каністерапія у шпиталі проходить двічі на тиждень. Тут міркують як цей напрям розвивати ще більше.

Тим часом, днями чотирилапа Белла, яка дарує позив бійцям, і сама не знаходила місця від радості - з нею вдалося зустрітися її господарю, його скерували на лікування у цей госпіталь.

На Волині скандал довкола стадіону: людей обурила ціна ремонту під час війни

Понад 40 застінків з нелюдськими умовами по всій Росії: правозахисники розповіли, де і як утримують полонених українців

"Ти звик - б’ють тебе і б’ють": жінка, яка роками терпіла чоловіка-тирана, змінила життя і хоче надихнути інших

Джерело матеріала
loader