Німеччина виступає проти плану ЄС щодо передавання Україні заморожених російських активів
Німеччина виступає проти плану ЄС щодо передавання Україні заморожених російських активів

Німеччина виступає проти плану ЄС щодо передавання Україні заморожених російських активів

У Берліні не на жарт занепокоєнні такою ініціативою ЄС.

Німеччина виступила проти плану ЄС віддати Україні прибуток від заморожених активів Росії. У країні кажуть, що такий крок може призвести до юридичних чи фінансових ризиків.

Про це пише  Financial Times .

На сьогодні Єврокомісія розробляє план, за який заморожені російські активи могли б піти на відновлення України. 

Незважаючи на це, у Берліні висловили занепокоєння, ба більше закликали інші столиці до подальших роздумів над ідеями.

"Москва буде змушена заплатити за вред, який вона нанесла Україні. Німеччина робить все, що в її силах, щоб знайти та заморозити активи російських осіб та компаній, які перебувають під санкціями", - заявив Представник міністерства закордонних справ Німеччини. Втім, наголосивши, що ідея використання російських коштів для відновлення України викликає "складні фінансові та юридичні питання".

За словами іншого німецького чиновника, ЄС візьме гроші з російського центробанку або отримає доходи від інвестування коштів, це створить прецедент для інших, а саме претензії Польщі щодо отримання відшкодування від Берліна за збитки під час Другої світової війни.

Представники ЄС відмовилися від ідеї повної конфіскації активів і шукають способи зібрати частину доходів для Києва. 

Наразі Європейський Союз поки що не може законно конфіскувати заморожені активи РФ , і натомість зосереджується на временному використанні цих активів.

Тоді як у конгресі Сполучених штатів Америки підготували  безпрецедентний законопроект щодо замороження, конфіскації та передавання Україні коштів Росії.

 

Джерело матеріала
loader