Німеччина відмовляється від плану ЄС щодо захоплення російських активів – FT
Німеччина відмовляється від плану ЄС щодо захоплення російських активів – FT

Німеччина відмовляється від плану ЄС щодо захоплення російських активів – FT

Уряд Німеччини висловлюється проти плану Європейської комісії (ЄК) віддати Україні прибуток від заморожених активів країни-терористки Росії. На думку влади країни, поспішний крок може спричинити юридичні чи фінансові ризики.

ЄК працює над планом, який міг би залучити мільярди євро, вимагаючи від фінансових установ, які тримають знерухомлені російські активи, передавати частину отриманих прибутків на відновлення України. Про це йдеться в матеріалі Financial Times.

При цьому після занепокоєння, висловленого Європейським центробанком, Німеччина та інші країни закликали до подальших роздумів над ідеями. Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила, що РФ "буде змушена заплатити за шкоду, яку вона завдала Україні", і наголосив, що ФРН робить усе, що в її силах, щоб знайти та заморозити активи російських осіб і компаній, які перебувають під санкціями. 

Але ідея використання російських коштів для відновлення України викликає "складні фінансові та юридичні питання", додала вона. Інший чиновник пояснив, що якщо ЄС візьме гроші з російського ЦБ або отримає доходи від інвестування коштів, це створить прецедент для інших, як-от претензії Польщі щодо отримання відшкодування від Берліна за збитки під час Другої світової війни.

Джерела, ознайомлені з дискусіями, розповіли, що на зустрічі з ЄК в середу кілька дипломатів закликали бути обережними, сказавши, що на важливі запитання необхідно відповісти, перш ніж буде зроблено офіційну пропозицію.

Як повідомляв раніше OBOZREVATEL, у Європейському Центральному банку застерегли керівництво ЄС від конфіскації заморожених російських активів. Там заявили, що наслідки можуть виявитися суттєвими.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки

Джерело матеріала
loader
loader