Учені прогнозують, що вже через п’ять років буде випущено вакцини проти раку
Учені прогнозують, що вже через п’ять років буде випущено вакцини проти раку

Учені прогнозують, що вже через п’ять років буде випущено вакцини проти раку

Американські вчені кажуть, що через десятиліття досягли у своїх дослідженнях поворотного моменту і пророкують, що через п’ять років буде випущено більше вакцин проти раку.

За словами вчених, ідеться не про традиційні вакцини, які запобігають захворюванню, а про щеплення, які зменшують пухлину і перешкоджають поверненню раку.

Цілями цих експериментальних методів лікування були рак молочної залози та легень, а цього року повідомлялося про успіхи в лікуванні смертельно небезпечного раку шкіри, меланоми та раку підшлункової залози.

Вчені сьогодні більше, ніж будь-коли, розуміють, як рак ховається від імунної системи організму. Протиракові вакцини, як і інші види імунотерапії, стимулюють імунну систему на пошук і знищення ракових клітин.

А в деяких нових вакцинах використовується мРНК, яка була розроблена для лікування раку, але вперше використовувалася проти Covid-19.

– Щоб вакцина працювала, вона повинна навчити Т-клітини імунної системи розпізнавати рак як небезпечний, – каже докторка Нора Дісіс з Інституту вакцин проти раку UW Medicine в Сіетлі.

За словами Нори, після навчання Т-клітини можуть подорожувати по всьому тілу, щоб вистежити небезпеку.

– Ранні дослідження протиракової вакцини зайшли в глухий кут, оскільки рак перехитрив і пережив слабку імунну систему пацієнтів. Усі ці невдачі дозволили нам багато чому навчитися, – каже дослідниця вакцин Оля Фінн.

У результаті вона тепер зосереджена на пацієнтах із більш раннім захворюванням, оскільки експериментальні вакцини не допомогли пацієнтам із більш пізніми стадіями.

За словами вчених, можливо, у перспективі з’явиться більше вакцин, що запобігають раку. Як, наприклад, вакцини проти гепатиту В, розроблені десятиліття тому, запобігають раку печінки, а вакцини проти ВПЛ, представлені 2006 року, запобігають раку шийки матки.

Теги за темою
прогноз погоди
Джерело матеріала
loader
loader