Лукашенко публічно принизив Путіна та використовуватиме ПВК Вагнера для зменшення тиску РФ – ISW
Лукашенко публічно принизив Путіна та використовуватиме ПВК Вагнера для зменшення тиску РФ – ISW

Лукашенко публічно принизив Путіна та використовуватиме ПВК Вагнера для зменшення тиску РФ – ISW

Історія про посередництво у російському бунті очільника ПВК Вагнера Євгена Пригожина, яку президент Білорусі Олександр Лукашенко виклав 27 червня, є принизливою для кремлівського диктатора Володимира Путіна.

Про це йдеться у новому Інституту вивчення війни.

–  Вихваляння Лукашенка своєю здатністю маніпулювати владними агентами в найближчому оточенні Путіна є принизливими для Путіна, незалежно від того, правда це чи ні. Той факт, що Путін не оскаржив презентацію Лукашенком подій і фактично публічно подякував Лукашенку, є ще більш принизливим, – йдеться у звіті.

Аналітики зазначають, що Лукашенко, ймовірно, прагнутиме використати присутність ПВК Вагнера у Білорусі, щоб розширити власні можливості для маневру у протистоянні спробам Кремля поглинути Білорусь через Союзну державу.

В ISW зазначають, що Лукашенко, ймовірно, прагнутиме жорстко контролювати будь-які сили ПВК Вагнера, які передислокуються в Білорусь.

– Білоруський диктатор також може спробувати використати ПВК Вагнера, щоб відновити втрачений потенціал білоруської армії, який вона значною мірою делегувала російському Західному військовому округу, – повідомляють аналітики.

Тож вагнерівці можуть допомогти Лукашенку зменшити структурну залежність його армії від російської для виконання оперативних функцій.

Лукашенко також оголосив 27 червня, що у попередні дні. За даними білоруської опозиції, її буде доставлено на базу 2631-ї бази зберігання ракетно-авіаційних боєприпасів у Прудку Вітебської області.

Це цікаво з огляду на те, як Лукашенко може використати розміщення ядерної зброї в Білорусі, щоб протистояти Росії. Тепер, маючи в країні ядерну зброю і ПВК Вагнера, Лукашенко може доводити, що Білорусь має новий потенціал для захисту незалежно від Росії, і тому додаткове російське базування в країні є непотрібним.

Фото: сайт президента Білорусі

Теги за темою
Росія Білорусь Олександр Лукашенко
Джерело матеріала
loader