Перший Супермісяць року: коли і як побачити Оленячий Місяць у липні
Перший Супермісяць року: коли і як побачити Оленячий Місяць у липні

Перший Супермісяць року: коли і як побачити Оленячий Місяць у липні

Вже в поточному місяці можна буде побачити перший Супермісяць 2023 року. Протягом 2 та 3 липня Місяць матиме велику яскравість у порівнянні із середнім повним місяцем.

Різниця буде помітною через меншу відстань – середній повний Місяць знаходиться на відстані 384 472 км від Землі, а під час супермісяця відстань зменшиться до 361 933 км. Про це повідомляє портал EarthSky (щоб подивитися відео, доскрольте до кінця сторінки).

Яскравість Місяця буде вищою на 16%, ніж зазвичай. За даними NASA, назви повні корінних американців були опубліковані в Альманасі фермерів штату Мен ще в 1930-х роках, і кожна з них має значення для пори року. На початку літа у козлів виростають роги, тому першу липневу повню називають Оленячим Місяцем.

Його також називають Громовим Місяцем, тому що грози починаються на початку літа. Місяць отримує приставку "супер", тому що він досягає свого піку менш ніж через 10 годин після того, як його орбіта наблизилася до Землі. Молодий місяць або повний місяць, що відбуваються, коли Місяць знаходиться в межах 90% від перигею. Цей термін було запропоновано астрономом Річардом Нолле у 1979 році.

Цього року буде чотири повні cупермісячні поспіль: липневий супермісяць Бака, Осетровий Місяць 1 серпня, Блакитний Місяць 30 серпня та Урожайний Місяць 28 вересня. Блакитний Супермісяць цього року буде найближчим до Землі.

Супермісяць 30-31 серпня 2023 року стане найближчим повним місяцем у 2023 році, а також щомісячним Блакитним Місяцем. Це тому, що це другий повний місяць у календарному місяці. До речі, наступний Блакитний Місяць буде видно не раніше 31 травня 2026 року.

До речі, деякі астрономи скаржаться на назву "супермісяць" і називають ажіотаж навколо цієї події "галасом". Однак так може здатися лише фахівцям, які постійно вивчають небесні тіла.

Аспект ажіотажу навколо "супермісяця", ймовірно, виник через помилкове враження, яке склалося у людей, коли слово "супермісяць" узвичаїлося кілька десятиліть тому. Деякі люди помилково вважали, що повний Супермісяць буде видно набагато більше неозброєним оком, однак це не так. В даний час більшість людей фактично не можуть відрізнити супермісяця від звичайного повного Місяця.

Перший Супермісяць року: коли і як побачити Оленячий Місяць у липні

Нагадаємо, вчені висловили гіпотезу, що на Чумацькому шляху існують сотні мільйонів світів, де може існувати життя.

Раніше OBOZREVATEL розповідав про унікальне небесне явище: що таке "сяйво да Вінчі".

Підписуйтесь на канали OBOZREVATEL в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader