Суддя Тандир їхав зі швидкістю 100 км/год, аналізів крові ще немає – ДБР
Суддя Тандир їхав зі швидкістю 100 км/год, аналізів крові ще немає – ДБР

Суддя Тандир їхав зі швидкістю 100 км/год, аналізів крові ще немає – ДБР

Голова Макарівського районного суду Олексій Тандир, який на блокпосту в Києві збив на смерть нацгвардійця Вадима Бондаренка, їхав зі швидкістю 100 км/год.

Такими є результати експертизи на швидкість. Про це ексклюзивно журналістці Фактів ICTV Оксані Михайловій повідомила речниця Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян.

– Експертиза показала, що швидкість на момент розвитку ДТП була 100 км/год, що вдвічі більше, ніж дозволено в населеному пункті. Тобто це порушення правил дорожнього руху, – заявила Тетяна Сапьян.

До того ж, така швидкість уп’ятеро перевищує ту цифру, яку називав сам водій.

Крім того, варто наголосити, що ДТП сталась на блокпосту, де, згідно з рекомендаціями, взагалі необхідно знизити швидкість до 5 км/год.

– Ми з вами прекрасно розуміємо, що підозрюваний та його захист працюють над відбілюванням репутації судді, над зменшенням рівня його покарання, можливо, домагаються перекваліфікації статті. Але, не йдучи на співпрацю і використовуючи шпаринки в Кримінально-процесуальному кодексі, їм не вдасться досягти свого результату, – каже Сапьян.

Тим часом результатів експертизи на вміст алкоголю у крові судді досі немає.

У ДБР наголошують: установа та експерти, які працюють над нею, є незалежними. Слідчі не можуть впливати на них.

– Можу лише сказати, що бюро зацікавлене в тому, щоб якомога швидше отримати результати цих аналізів, тому що від них теж чимало залежить. Але ми не можемо впливати на експертів і вказувати їм, скільки в них є днів, щоб провести експертизу. Наразі ми, як все суспільство, чекаємо на результати цих аналізів. Щойно вони будуть готові, відразу зможемо про це говорити, – зазначає в коментарі Фактам ICTV речниця ДБР.

Тетяна Сапьян додає: у слідства є інструменти, як довести нетверезість водія навіть у тому випадку, якщо результати будуть негативними.

Наприклад, слідчі можуть не погоджуватися з результатами експертизи (оскільки на результат може вплинути кількість часу, через який було відібрано зразки, – Ред.), якщо є інші докази, які підтверджуватимуть стан алкогольного сп’яніння судді.

Слідство бере до уваги, крім результатів аналізів, відео з усіх камер, які вдалося долучити в процесі досудового розслідування, покази свідків, той факт, що в автівці було знайдено пляшку з алкоголем.

Усе це є непрямими доказами того, що суддя міг вживати алкоголь, хоч дійсно важливу роль у цьому процесі відіграє сама експертиза біологічних зразків.

Наразі слідство перебуває на завершальному етапі. У ДБР сподіваються, що всі результати до 21 липня будуть відомі.

Якщо слідство вважатиме за потрібне, то зможе просити про продовження і термінів досудового розслідування і, відповідно, продовження запобіжного заходу для судді у вигляді тримання під вартою.

– Відповідальність все одно буде. Винний буд покараний, – запевняє українців Тетяна Сапьян.

Теги за темою
ДТП ДБР
Джерело матеріала
loader
loader