Макрон запропонував блокувати соціальні мережі у відповідь на заворушення у Франції
Макрон запропонував блокувати соціальні мережі у відповідь на заворушення у Франції

Макрон запропонував блокувати соціальні мережі у відповідь на заворушення у Франції

З того часу, як минулого тижня поліціянти застрелили підлітка, Франція загрузла у вуличних заворушеннях. Заарештовані тисячі людей, загальна сума матеріальних збитків наближається до $1 млрд. Кінця протестів не видно, і президент Макрон запропонував суперечливий захід: тимчасово обмежити доступ до соціальних мереж.

Президент запропонував обмеження під час зустрічі з мерами міст, які постраждали від заворушень. Логіка такого рішення – запобігти розпалюванню агресії в інтернеті радикальними організаціями. До подібної практики раніше вдавалися лише не надто демократичні режими.

«Нам треба подумати про те, як молоді люди використовують соціальні мережі, у сім’ї, у школі, які заборони мають бути. Коли щось виходить з-під контролю, нам, можливо, доведеться їх регулювати чи вимикати. Насамперед ми не повинні робити це у запалі, і я радий, що нам поки що не довелося. Але я думаю, що дебати на цю тему необхідні».

Опоненти негайно розкритикували Макрона. Його звинуватили у підтримці авторитарних методів. Уряд згодом відреагував на критику, заявивши, що французький лідер говорив не про загальне відключення інтернету, а лише про тимчасове обмеження доступу до соціальних мереж.

Заворушення можуть здатися раптовими та вибуховими, але невдоволення урядом Макрона у суспільстві накопичувалося довго. Головна з причин – пенсійна реформа, яку Макрон провів попри численну критику її законності та економічних наслідків. Реформа також спричинила радикальний протест. Навіть якщо блокування соцмереж вплине на безлад, воно не допоможе впоратися з причинами, які за ним стоять.

Джерело: Gizmodo

Теги за темою
Франція
Джерело матеріала
loader