Байден схвалив надання Україні касетних боєприпасів, – The Washington Post
Байден схвалив надання Україні касетних боєприпасів, – The Washington Post

Байден схвалив надання Україні касетних боєприпасів, – The Washington Post

Журналісти The Washington Post зазначають, що цей крок передбачає обхід законодавства США. Адже у Сполучених Штатах заборонили виробництво, використання або передачу касетних боєприпасів іншим країнам.

Україна отримає касетні боєприпаси

У виданні зазначили, що рішення про передачу касетних боєприпасів нашій країні ухвалили після кількох місяців внутрішніх дебатів щодо того, чи постачати спірні боєприпаси, які заборонені більшістю країн світу. Крім цього, надання цих снарядів відбувається на тлі занепокоєння з приводу затримки контрнаступу ЗСУ і скорочення західних запасів звичайної артилерії.

Автори припустили, що основна зброя, яка розглядається для передачі – це артилерійський снаряд M864, яким можна відстрілювати зі 155-міліметрових гаубиць, які має у своєму арсеналі Україна.

Попри це, раніше Пентагон оцінив ці снаряди як "несправні". Там зазначили. що принаймні чотири з кожного з 72 суббоєприпасів, які несе кожен снаряд, залишаються нерозірваними на території приблизно 22 500 квадратних метрів, що становить приблизно розмір 4,5 футбольного поля.

Саме тому міністерство оборони США ретельно відбирає боєприпаси, які планує передати Україні. Крім цього, наразі у США є певні обмеження щодо експорту цього типу боєприпасів в Україну, однак, за словами видання, Байден обійде це, і Конгрес вилучить боєприпаси з наявних оборонних запасів згідно з рідко використовуваним положенням Закону про іноземну допомогу, яке дозволяє президенту надавати допомогу, незалежно від асигнувань чи обмежень на експорт зброї, якщо він вирішить, що це в життєво важливих інтересах національної безпеки США.

Про своє остаточне рішення США вперше повідомило 6 липня. Про це розповіли в агентстві Associated Press.

Теги за темою
Зброя
Джерело матеріала
loader
loader