Bloomberg дізнався проєкт гарантій безпеки для України від НАТО та Великої сімки
Bloomberg дізнався проєкт гарантій безпеки для України від НАТО та Великої сімки

Bloomberg дізнався проєкт гарантій безпеки для України від НАТО та Великої сімки

Група Великої сімки, ключових союзників України, готова почати переговори з Києвом про гарантії двосторонніх зобов’язань у сфері безпеки.

Декларація поки що перебуває в стадії обговорення, і її зміст ще може змінитися до того, як  оголосять.

США та інші країни-учасниці НАТО допомагатимуть Україні сучасною військовою технікою в повітрі, на суходолі та на морі, приділяючи першочергову увагу системам ППО, артилерії, далекобійним засобам і бронетехніці, повідомляють джерела. НАТО зараз націлена на нарощування обороноздатності України.

Союзники Києва також підтримуватимуть розвиток оборонної промисловості України, навчатимуть українських військовослужбовців, обмінюватимуться розвідувальною інформацією і зміцнюватимуть кіберзахист.

Україна вже отримує таку саму підтримку, але гарантії будуть спрямовані на її розширення і створення більш стійкої основи для стримування майбутніх атак.

Лідери країн Великої сімки зобов’язуються негайно провести консультації з Україною для запобігання новій російській агресії. А в проміжний період союзники продовжать надавати Україні фінансову підтримку.

Україна ж зобов’язується продовжити реформи, зокрема в правоохоронних органах, судовій системі, економіці, а також у сфері безпеки та оборони.

Союзники Києва по G7 також зобов’язуються продовжувати блокувати суверенні активи Росії доти, доки Москва не заплатить за завдані збитки, і продовжуватимуть притягувати Росію до відповідальності за військові злочини. Інші країни також можуть приєднатися до цих зобов’язань.

За словами президента Румунії Клауса Йоганніса, гарантії безпеки обговорюють і в інших країнах, що не входять до G7. Ці гарантії стосуються не тільки нинішньої ситуації, а й післявоєнного відновлення України.

Паралельно з цим Європейський Союз має намір збільшити довгострокове фінансування Європейського фонду миру – програми для поставок зброї та військової техніки в Україну. Також ЄС буде підтримувати підтримку процесу вступу України до ЄС і пов’язаних із цим реформ, додав співрозмовник.

Джерело матеріала
loader