Які три свята офіційно перенесли в Україні: новий календар
Які три свята офіційно перенесли в Україні: новий календар

Які три свята офіційно перенесли в Україні: новий календар

В Україні офіційно перенесли дати відзначення трьох свят: Різдва, Дня захисників і захисниць та Дня Державності. Відповідний законопроєкт 14 липня схвалив парламент. 

Нововведення почнуть діяти з 1 вересня 2023 року, тому День Державності цьогоріч востаннє святкуватимемо 28 липня. OBOZREVATEL розповідає про основні положення законопроєкту та новий календар свят.

Нові дати свят

Різдво Христове українці святкуватимуть 25 грудня, а не 7 січня.

День Державності перенесли з 28 липня на 15 липня.

День захисників і захисниць України, прив’язаний до свята Покрови, відзначати будемо не з 14-го, а 1 жовтня.

Основні положення закону

Відповідно до тексту пояснювальної записки, основна мета законопроєкту полягає у відмові від російської спадщини, що нав’язувала святкування Різдва 7 січня.

24 травня 2023 року ПЦУ на Архієрейському соборі затвердила повний перехід на новоюліанський календар – саме за ним живе живе більшість православних церков світу. Перехід почне діяти вже з 1 вересня 2023 року.

У зв’язку з тим, що Різдво українці віднині відзначатимуть 25 грудня, відбулося перенесення інших свят на тринадцять повних календарних днів. Таким чином, День Державності перенесли з 28 липня на 15 липня, а Дня захисників і захисниць України – з 14 жовтня на 1 жовтня.

Відповідні зміни будуть внесені до статті 73 Кодексу законів про працю України.

Чому перенесли День захисників та захисниць

Свято пов’язане з українськими військовими традиціями вшанування Покрови Пресвятої Богородиці. За новоюліанським календарем його відзначають 1 жовтня. Вважається, що саме на Покрову у 1942 році була створена Українська повстанська армія.

Богородиця, за легендами, здатна вкривати тих, хто просить у неї про допомогу, своєю покровою – і вороги не можуть побачити людей, яких взяла під свій захист Діва Марія.

Покрова – одне з найважливіших свят запорізьких козаків, котрі будували багато однойменних церков та особливо шанували ікони Покрови.

Чому перенесли День Державності

Якщо з Днем захисників і захисниць все зрозуміло то щодо Дня Державності у багатьох виникли питання. 15 липня вшановують пам'ять державотворця святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого. З переходом на новоюліанський календар, День хрещення Київської Русі та День Державності відзначатимуть на 13 днів раніше попередньої дати, тобто не 28, а 15 липня.

Які три свята офіційно перенесли в Україні: новий календар

Раніше OBOZREVATEL розповідав про те, як виник новоюліанський календар та чому існувало 13 днів різниці між католицькими та православними церковними святами.

Підписуйтесь на канали OBOZREVATEL в Telegram, Viber і Threads, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader