"Означатиме оголошення війни Росії": президент ПАР вигадав нову причину не арештовувати Путіна
"Означатиме оголошення війни Росії": президент ПАР вигадав нову причину не арештовувати Путіна

"Означатиме оголошення війни Росії": президент ПАР вигадав нову причину не арештовувати Путіна

Президент ПАР Сиріл Рамафоса заявив, що ухвала суду, яка змусить його взяти на себе зобов'язання заарештувати російського лідера Володимира Путіна, якщо він візьме участь у саміті БРІКС у Йоганнесбурзі наступного місяця, була б передчасною. Прийняття такого рішення було б рівносильним оголошення війни.

Про це повідомляє видання Bloomberg. Демократичний альянс ПАР звернувся до Верховного суду країни з проханням змусити уряд виконати ордер Міжнародного кримінального суду, виданий проти Путіна через військові злочини під час вторгнення в Україну. Південна Африка підписала Римський статут, яким було засновано МКС, та пов'язана його рішеннями.

Уряд усвідомлює свої юридичні зобов'язання та шукає способи впоратися з ордером. Поки Путін не приземлиться в країні — а може ніколи цього не зробити — він не зобов'язаний висловлюватися з цього приводу.

"Жодних зобов'язань щодо арешту не виникло. Потенційно це могло б виникнути, якби президент Путін приїхав до Південної Африки", – сказав генеральний секретар і заступник президента Африканського національного конгресу Сиріл Рамафоса.

За його словами, уряд консультується з Міжнародним кримінальним судом у зв'язку з його побоюваннями щодо арешту Путіна. Це може спровокувати конфлікт та поставити під загрозу ініціативу африканських лідерів щодо встановлення миру в Україні.

"Росія ясно дала зрозуміти, що арешт президента Путіна буде оголошенням війни РФ", – сказав він.

Як повідомляв OBOZREVATEL, президент Росії Володимир Путін, на арешт якого виданий ордер у Гаазі, може приїхати на саміт БРІКС. Тому в Південно-Африканській Республіці, де має відбутися саміт, хочуть надати російському диктатору "імунітет" від судового переслідування.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader