Китай обмежує експорт безпілотників та обладнання для них
Китай обмежує експорт безпілотників та обладнання для них

Китай обмежує експорт безпілотників та обладнання для них

Китай обмежує експорт безпілотників та обладнання для них

У Пекіні пояснюють ці дії захистом національної безпеки

31 липня Китай, який розвідка США підозрює у постачанні технологій російським військовим, оголосив про введення експортного контролю на деякі дрони, а також пов'язане з ними обладнання. Причина таких дій – захист «національної безпеки та інтересів».  

«Помірне розширення Китаєм сфери контролю над безпілотниками цього разу є важливим заходом для демонстрації нашої позиції як відповідальної великої країни, для реалізації глобальних ініціатив у сфері безпеки і підтримки миру в усьому світі», – йдеться у заяві Міністерства торгівлі Китаю, передає Reuters. 

За даними агентства, обмеження на обладнання, включаючи деякі двигуни для безпілотників, лазери, комунікаційне обладнання та системи протидії безпілотникам, набудуть чинності 1 вересня. Також експортний контроль торкнеться деяких цивільних дронів.

«Жоден цивільний дрон не може бути експортований для військових цілей», – йдеться в заяві китайського Міністерства торгівлі.

Китай має велику промисловість з виробництва безпілотників і експортує їх на кілька ринків, включно із українським та російським. Дрони активно використовуються на фронті як українськими Силами оборони, так і російськими окупаційними військами.

Компанія DJI 31 липня заявила, що завжди суворо дотримується і виконує закони і правила країн і регіонів, в яких вона працює, в тому числі вимоги експортного контролю Китаю.

«Ми ніколи не розробляли і не виробляли продукцію і обладнання для військового використання, а також ніколи не продавали і не продавали нашу продукцію для використання у військових конфліктах або війнах в будь-якій країні», – заявили у компанії.

Раніше головний дипломатичний радник президента Франції Еммануель Бонне заявив, що Китай постачає до Росії товари, які можуть бути використані як військове обладнання, хоча і не в масових масштабах.

Нагадаємо, видання Politico провело власне розслідування та встановило, що Росія отримує з Китаю обладнання у масштабах достатніх для оснащення цілої армії. Перш за все йдеться про бронежилети, тепловізори та комерційні безпілотники, які можуть використовуватися в наступальних операціях на лінії фронту.

Раніше Міністерство оборони України відреагувало на інформацію про те, що начебто з початку повномасштабної війни відомство не замовило в Укроборонпрому жодного дрона-камікадзе. У пресрелізі Міноборони заявило, що на озброєння вже прийняті 28 моделей різних безпілотників українського виробництва.

Джерело матеріала
loader