Пекельна душогубка. Вчені змушені евакуювати океан через рекордно високі температури
Пекельна душогубка. Вчені змушені евакуювати океан через рекордно високі температури

Пекельна душогубка. Вчені змушені евакуювати океан через рекордно високі температури

Гаряча вода надзвичайно шкідлива для всіх морських організмів, але деякі опинилися в найуразливішому становищі через катастрофічне нагрівання океану.

Останній місяць учені раз у раз попереджають, що Земля зіткнулася з тепловою хвилею, небаченою до цього. Науковці фіксують нові температурні рекорди на суходолі, а тепер пекельна спека добралася і до океану, пише Science Alert.

Минулого тижня дослідники заявили, що поверхня води біля узбережжя Флориди сягнула рекордно екстремальної позначки в 37,8°C і протрималася на цьому рівні кілька годин. Тепер дослідники запевняють, що перегріта до стану джакузі морська вода біля Флорида-Кіс стала настільки небезпечною, що вони змушені оголосити екстрену евакуацію морських мешканців із цього району.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Йдеться про долю третього за величиною бар'єрного рифу у світі — дослідники витягують зразки коралів з океанських розплідників, щоб перемістити їх у більш прохолодні наземні резервуари. За словами координатора проєктів з Фонду відновлення коралів Алекса Нойфельда, екстремально гаряча вода в океані шкідлива для безлічі видів, а не тільки коралів — під загрозою також опинилися риби, лобстери та інші морські мешканці. Нойфельд попереджає, що ця рекордна теплова хвиля в океані в підсумку може обернутися масовою загибеллю риб, черепах та інших тварин.

Кількома днями раніше вчені зафіксували в цьому районі температуру в 32,2°C, а в понеділок в одній із заток вона і зовсім досягла рекордних 37,8°C. Водночас, як правило, корали здатні впоратися з температурою від 21 до 28,8°C.

Учені змушені евакуювати з океану корали
Фото: The Reef Institute

Нойфельд зазначає, це найгірше, що йому з колегами доводилося коли-небудь бачити, але небезпека полягає в тому, що наступного місяця ситуація, ймовірно, лише погіршитися, а тому починати евакуацію вразливих видів необхідно вже сьогодні.

Дослідники зосередилися на роботі над збором зразків генетичних штамів коралів із розплідників. Далі їх доставили в наземні резервуари, де вчені зможуть контролювати параметри води — передбачається, що це допоможе захистити корали.

Поки вчені намагаються врятувати морських мешканців прибережних вод, місцеві бізнесмени побоюються, що рекордна спека зруйнує туристичну сферу Флорида-Кіс. Місцеві підприємці, які займаються дайвінгом, також помітили, що прибережна екосистема сильно постраждала — під час занурень вони помітили знебарвлені білі корали, що є ознакою їхнього стресу.

Зазначимо, що знебарвлення відбувається, коли корали, які зазнали стресу, витісняють водорості, які живуть з ними в симбіозі, постачаючи їм поживні речовини й забезпечуючи колір. Цього року знебарвлення коралів, як вважають дослідники, істотно прискорилося, і це при тому, що спека ще не досягла свого піку.

Жителі узбережжя Флориди також побоюються, що через високі температури океану туристична сфера може зупинитися. Річ у тім, що коралові рифи Флориди приносять прибуток у розмірі 2 мільярдів доларів США і забезпечують понад 70 тисяч місць із повною або частковою зайнятістю. Однак нові реалії такі, що туристи навряд чи захочуть занурюватися тут у воду, якщо все, що на них чекає на морському дні — тисячі мертвих коралів.

Дослідники сподіваються, що "евакуація" допоможе захистити місцевий бар'єрний риф від вимирання і збереже тисячі життів морських мешканців, які залежать від нього.

Раніше Фокус писав про те, що температура поверхні моря вперше досягла рекордних 37,8°C.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader