Виявлено унікальну екзопланету, яка суперечить знанням вчених про зірки й планети
Виявлено унікальну екзопланету, яка суперечить знанням вчених про зірки й планети

Виявлено унікальну екзопланету, яка суперечить знанням вчених про зірки й планети

У зірковій системі в сузір'ї Ворона існує схожа на Юпітер гігантська екзопланета, яка змусила вчених поставити під сумнів її існування. Справа в тому, що вона утворилася навколо зірки TOI-4860, яка є невеликою та холодною.

Про дослідження розповідається у статті, опублікованій у науковому журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Відповідно до існуючих теорій, розмір планет у зіркових системах цілковито залежіть від того, який розмір має материнська зірка. Причина в тому, що, як вважається, малі зірки не можуть створити навколо себе достатньо великий диск із будівельною речовиною, аби утворилися планети-гіганти.

Однак нове дослідження підтвердило попередні здогадки про те, що довкола невеликої зірки TOI-4860 існує екзопланета розміром із Юпітер, який є найбільшою планетою нашої Сонячної системи.

Цю екзопланету вперше було виявлено космічним телескопом NASA TESS. Тоді космічний апарат зафіксував спалах зоряного світла, коли екзопланета проходила перед зіркою TOI-4860.

У новому дослідженні існування екзопланети підтвердили завдяки спостереженням за допомогою Південної обсерваторії SPECULOOS в Чилі. В дослідженні також брала участь японська група, яка використовувала телескоп Subaru на Гаваях.

Провідний автор дослідження і професор екзопланетології в Бірмінгемському університеті Амаурі Тріад заявив, що нове дослідження є "життєво важливим для поглиблення нашого розуміння формування планет".

Екзопланети, які існують за межами нашої системи, є основною сферою досліджень у сучасній астрономії. Як зазначає Inverse, наразі їх відкрито уже понад 5 000 і кожна екзопланета додає щось нове до розуміння астрономами околиць Чумацького Шляху.

Екзопланету в системі TOI-4860 називають "теплим Юпітером". Вона знаходиться достатньо близько до малої та не надто гарячої зірки, аби підтримувати теплішу температуру. Це, як вважають дослідники, може бути свідченням, що в нашій галактиці може існувати цілий ряд зоряно-планетних відносин про які ніхто й не здогадувався.

"Згідно з канонічною моделлю формування планет, чим меншу масу має зоря, тим менш масивним є матеріальний диск навколо неї. Оскільки планети створюються з цього диска, очікувалося, що планети великої маси, такі як Юпітер, не утворюються", – пояснив дослідник і аспірант Бірмінгемського університету Джордж Дрансфілд.

За його словами, ця робота є першим підтвердженням того, що зоря із низькою масою має планету з високою масою. Дрансфілд припускає, що екзопланета отримала свою масу завдяки важким елементам у своїй атмосфері. Але це лише теорія, яку необхідно буде довести.

Раніше OBOZREVATEL також розповідав про те, що вченими було знайдено екзопланету, яка, ймовірно, пережила власну загибель.

Підписуйтесь на канали OBOZREVATEL у Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader