Колишнього прем'єра Пакистану засудили до трьох років ув'язнення
Колишнього прем'єра Пакистану засудили до трьох років ув'язнення

Колишнього прем'єра Пакистану засудили до трьох років ув'язнення

Колишнього прем'єра Пакистану засудили до трьох років ув'язнення

Суд також заборонив йому займатися політичною діяльністю.

Колишнього прем'єр-міністра Пакистану Імрана Хана заарештували після того, як суд в Ісламабаді засудив його до трьох років ув'язнення і позбавив права займатися політикою за "корупційні дії". Про це повідомляє The Guardian.

70-річного Хана забрала поліція з його будинку в Лахорі в суботу, 5 серпня, після того, як суд виніс рішення у справі, в якій Хана звинуватили в незаконному продажі подарунків, отриманих від глав держав під час перебування на посаді прем'єра, вартістю в сотні мільйонів рупій.

Суддя встановив, що Хан "навмисно подав суду фальшиві дані" про подарунки і був причетний до корупції. Висловивши своє невдоволення тим, що адвокати Хана не були присутні на засіданні, він засудив колишнього прем'єра до трьох років позбавлення волі і постановив заборонити йому займатися політичною діяльністю протягом п'яти років.

Майже одразу після винесення вироку поліція оточила будинок Хана в Лахорі і затримала його. За словами державного міністра інформації, його відвезли до Ісламабаду.

Адвокат Хана Інтезар Хусейн Панджута сказав, що вони подаватимуть апеляцію на рішення суду.

"Хану не дали можливості захистити себе і розповісти свою версію подій. Ми хотіли надати свідків на його користь, але йому не дали такої можливості. Хану не було забезпечено справедливого судового розгляду”, - заявив він. 

Рішення суду і подальший арешт, ймовірно, знищать шанси Хана взяти участь у майбутніх загальних виборах у Пакистані, які мають відбутися в жовтні або листопаді.

Відомий своєю популістською політикою, Хан був обраний у 2018 році за підтримки потужної армії країни, але, втративши їхню підтримку, його усунули від влади минулого року в результаті вотуму недовіри. 

Це вже другий арешт Хана за останні кілька місяців, оскільки його відносини з військовим істеблішментом зіпсувалися, і він розпочав публічну кампанію проти вищого військового керівництва країни, в тому числі звинувативши їх у двох замахах на його життя.

Майже сто воєнізованих загонів були задіяні в арешті Хана в травні, коли він увійшов до Верховного суду Ісламабаду, щоб виступити в одній з десятків справ, порушених проти нього. Через кілька днів Верховний суд визнав його арешт незаконним і наказав звільнити його.

Після цього Хан і члени його політичної партії зіштовхнулися з серйозними репресіями, тисячі людей, включаючи деяких з найбільш високопоставлених членів партії, були заарештовані. Хан стверджує, що за спробами ліквідувати партію стоять військові, щоб не допустити його участі в наступних виборах, і звинувачує начальника армії генерала Асіма Муніра в тому, що той має до нього "особисту неприязнь".

Джерело матеріала
loader
loader