Єврокомісія передасть Україні та Молдові 135 млн євро: цікава деталь
Єврокомісія передасть Україні та Молдові 135 млн євро: цікава деталь

Єврокомісія передасть Україні та Молдові 135 млн євро: цікава деталь

Гроші підуть на зміцнення співпраці з країнами.

Так, Європейська комісія спрямує 135 млн євро на зміцнення співпраці з Україною та Молдовою. Раніше ці кошти мали надійти Росії та Білорусі.

Про це повідомляє пресслужба Єврокомісії.

Що відомо 

Комісія ухвалила рішення перерахувати 135 млн євро з Інструменту добросусідства, розвитку та міжнародного співробітництва, спочатку запланованих на програми Interreg NEXT з Росією та Білоруссю на 2021-2027 роки, на інші програми Interreg з Україною та Молдовою.

"Рішення про скасування спочатку передбаченої співпраці з Росією та Білоруссю через наші програми Interreg є результатом жорстокої війни Росії проти України. Я рада, що кошти, які ми від початку планували на цю співпрацю, тепер підуть на програми ЄС з Україною та Молдовою. Це допоможе зміцнити співпрацю між регіонами ЄС та місцевими зацікавленими сторонами з українськими та молдавськими партнерами", – заявила комісар зі згуртування та реформ Еліза Феррейра.

Фінансування може підтримати низку заходів, зокрема:

  • "Смуги солідарності" та розвиток транскордонних транспортних зв'язків;
  • послуги охорони здоров'я;
  • освітні та дослідницькі проєкти;
  • схеми соціальної інтеграції;
  • зміцнення інституційного потенціалу органів державної влади України та Молдови.

"Участь у програмах Interreg також дає обом країнам переваги адміністративного потенціалу та дає досвід в управлінні та реалізації фондів ЄС", – йдеться у повідомленні.

Призупинення співпраці з Росією та Білоруссю у березні 2022 року дозволило перерозподілити 26 мільйонів євро на підтримку програм співробітництва з Україною та Молдовою. Слід зауважити, що рішення перерозподіляє фінансування, що залишилося на період 2021-2027 років.

Крім цього, Комісія вирішила, що регіони у Фінляндії, Естонії, Латвії та Польщі, які мали брати участь у програмах співпраці з Росією та Білоруссю, можуть брати участь в інших існуючих програмах Interreg.

Джерело матеріала
loader
loader