Собор УПЦ МП в Каневі вимагають передати державі
Собор УПЦ МП в Каневі вимагають передати державі

Собор УПЦ МП в Каневі вимагають передати державі

Прокуратура звернулась до суду з вимогою повернути Успенський собор у Каневі (Черкаська область) у власність держави. Свого часу його передали УПЦ МП.

Про це повідомляє Черкаська обласна прокуратура.

Зазначено, що постановою Ради Міністрів Української РСР Георгіївський (Успенський) собор ХІІ ст. (1144 року) був визнаний пам’яткою археології республіканського значення та упродовж тривалого часу перебував під особливою охороною держави.

У 2009 році Кабмін вніс Успенський собор до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку археології національного значення.

У 2003 році виконавчий комітет Канівської міської ради надав УПЦ МП дозвіл на оформлення права власності на собор, що в подальшому стало підставою для реєстрації права колективної власності.

У прокуратурі наголошують, що виконком діяв всупереч вимогам закону, а також прямій забороні щодо перебування пам’ятки археології у власності будь-якої форми, крім державної.

Раніше митрополиту УПЦ МП, екснастоятелю Києво-Печерської лаври Павлу (Петру Лебідю), лікарі встановили діагноз – гострий інфаркт міокарда.

Джерело, фото: Черкаська обласна прокуратура

Теги за темою
УПЦ МП
Джерело матеріала
loader