Мобілізація в Україні: в Раді пропонують комунальникам та власникам будинків дозволити вручати повістки
Мобілізація в Україні: в Раді пропонують комунальникам та власникам будинків дозволити вручати повістки

Мобілізація в Україні: в Раді пропонують комунальникам та власникам будинків дозволити вручати повістки

У Верховні Раді планують внести зміни до правил мобілізації військовозобов'язаних.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9566, яким пропонують внести зміни до Закону "Про мобілізацію" щодо розширення можливостей мобілізовувати громадян у військові підрозділи, а також для виконання робіт, що мають оборонний характер та забезпечують функціонування національної економіки в умовах воєнного стану.    

У тексті законопроєкту також передбачено, що комунальники та власники будинків можуть отримати право на вручення повісток військовозобов'язаним громадянам України. 

Ініціатором законопроєкту є народний депутат від "Слуги Народу" Георгій Мазурашу.

Які зміни пропонуються: 

  • комунальники та власники будинків можуть отримати право на вручення повістки військовозобов'язаним громадянам. Це буде закріплено на законодавчому рівні;
  • також комунальники та власники будинків зможуть збирати інформацію про потенційних військовозобов'язаних громадян і сприяти після цього їхньому візиту до ТЦК та СП.

"Спроби примусом і погрозами мобілізувати громадян на військову службу негативно позначається на економіці, призводить до непотрібного соціального напруження, а також створює приємне для ворогів враження, нібито в Україні бракує сміливих патріотів, готових захищати Батьківщину зі зброєю в рукахʼ", - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Крім того, ті громадяни, які з тих чи інших причин не можуть або не хочуть вирушати на передову, можуть бути залучені до робіт "оборонного характеру". Тобто, забезпечувати функціонування економіки України в умовах війни.

Так, проєктом закону зазначається, що громадяни можуть подати заяву до ТЦК про відмову від мобілізації з особистих або релігійних переконань. В іншому разі вони будуть призвані на військову службу в загальному порядку.

З громадянами, які подали письмову заяву про відмову від мобілізації з особистих або релігійних підстав та які готові бути залученими до виконання робіт, будуть укладати відповідні робочі контракти з оплатою не менше розміру мінімальної заробітної плати на підприємствах оборонного призначення або інших секторів економіки за місцем проживання (або в інших регіонах за письмовою згодою).

Законопроєкт подано на розгляд Верховної Ради, для затвердження його мають ухвалити голосуванням депутатів.

Раніше ми писали, де можуть служити обмежено придатні до військової служби чоловіки.

Джерело матеріала
loader