Декларація з сімейним лікарем: чи можна її укласти у приватній клініці
Декларація з сімейним лікарем: чи можна її укласти у приватній клініці

Декларація з сімейним лікарем: чи можна її укласти у приватній клініці

Декларація з сімейним лікарем: чи можна її укласти у приватній клініці

Роз'яснення дали у НСЗУ.

В Україні громадяни можуть підписати декларацію з будь-яким сімейним лікарем або педіатром, щоб мати доступ до медичних послуг. У Національній службі здоров'я України (НСЗУ) розповіли, чи можуть українці укласти декларацію з лікарем-ФОП або лікарем у приватному медичному закладі.

У НСЗУ пояснили, що у 2023 році уклали договори із понад 1000 приватними закладами та лікарями-ФОП, що надають меддопомогу за пакетом «Первинна медична допомога».

Так, завдяки Програмі медичних гарантій (ПМГ) пацієнти можуть отримувати безоплатні медичні послуги не лише у звичних комунальних поліклініках і лікарнях, але і в приватних медцентрах та у лікарів-ФОП.

«Доступ до безоплатної медичної допомоги відбувається за однаковими правилами. Незалежно від форми власності закладу, який надає медичну допомогу за договором з НСЗУ», – йдеться у повідомленні.

Які послуги первинної меддопомоги можна отримати

В жодному приватному закладі, який працює за договором з НСЗУ, з пацієнтів не можуть брати оплату за укладення декларації.

«Після укладення декларації пацієнт звертається до приватного сімейного лікаря, терапевта або педіатра – також безоплатно», – зазначили у НСЗУ.

Так, лікарі-ФОП, лікарі приватних центрів, комунальних медзакладів надають пацієнтам весь обсяг послуг первинної допомоги, передбачений ПМГ, а саме:

  • динамічне спостереження за станом здоров’я пацієнтів, в тому числі - із діагностованими хронічними захворюваннями;
  • діагностику та лікування найбільш поширених інфекційних та неінфекційних хвороб, травм, отруєнь, патологічних і фізіологічних станів;
  • вакцинацію дітей і дорослих за Національним календарем щеплень, в тому числі - від COVID-19;
  • лабораторну та інструментальну діагностику;
  • спостереження за жінкою з неускладненим перебігом вагітності та (у разі потреби) направлення її до акушера-гінеколога;
  • скринінг на виявлення розладів психіки та поведінки;
  • лікування пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19;
  • профілактика, діагностика та раннє виявлення соціально-небезпечних хвороб (ВІЛ, туберкульоз, гепатити, інфекції, що передаються статевим шляхом);
  • виписка рецептів на ліки, в тому числі «Доступні ліки», інсулін;
  • видача довідок, медичних висновків про тимчасову непрацездатність, направлень для проходження медико-соціальної експертизи, а також лікарських свідоцтв про смерть тощо.

Як укласти декларацію з приватним сімейним лікарем

Українці, які хочуть знайти приватного сімейного лікаря або лікаря-ФОП та укласти декларацію, можуть скористатися дашбордом НСЗУ «Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги».

В ньому міститься інформація про кількість надавачів (закладів первинки), які підписали договір із НСЗУ, та про кількість укладених декларацій.

Дашборд також допоможе знайти лікаря, до якого можна подати декларацію. Як користуватися дашбордом можна дізнатися за посиланням.

Пацієнти також можуть зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 та дізнатися про доступ до лікаря первинної медичної допомоги.

Раніше ми писали, як внутрішньо переміщені особи можуть отримати первинну медичну допомогу в Україні.

Джерело матеріала
loader
loader