Наплутали і побили не тих: в Одесі розгорівся скандал з поліцією
Наплутали і побили не тих: в Одесі розгорівся скандал з поліцією

Наплутали і побили не тих: в Одесі розгорівся скандал з поліцією

В Одесі розгорівся черговий скандал. Вночі правоохоронці брали штурмом хостел, де за підтримки ООН живуть і проходять реабілітацію пів сотні переселенців з Херсонщини.

В одеському хостелі спецпризначенці побили охоронця та добряче налякали жінок та дітей, які проходять тут психологічну реабілітацію. В поліції апелюють, що мали інформацію про особливо небезпечного зловмисника, а персонал та мешканці перешкоджали затриманню.

Кореспонент ТСН Сергій Осадчук розбирався що трапилося насправді.

На кадрах з камери спостереження видно, як правоохоронці ламають вхідні двері до хостелу, де мешкають переселенці з Херсонщини.

"Усі на п'ятому поверсі зібралися, забігли всі ці маски-шоу, можна сказати, всіх людей поклали, дітей, жінок, хто на паличці був, та люди з інфвалідністю - усіх поклали обличчям донизу, в підлогу", - розповідає переселенець з Херсону Євген Лобода.

За його словами, вночі невідомі люди у супроводі військових з автоматами намагалися силою потрапити всередину хостелу, де вже спали кілька десятків людей.

"Хто ви такі", — ніхто мені на це запитання не відповів: ні поліція, ні група захоплення. Ні причина приходу, нічого абсолютно, вони просто почали брати будівлю в оточення і шукати, як потрапити сюди всередину", - пригадує переселенець з Херсону Денис Єпіфанцев, який працює у центрі охоронцем.

Водночас у Нацполіції Одеської області відкидають всі звинувачення, мовляв, охоронець не захотів відчиняти двері навіть після дзвінка до поліції, де йому нібито підтвердили проведення "оперативно-розшукових заходів".

"На прохання правоохоронців відчинити двері охоронець хостелу відмовився та зателефонував на спецлінію 102, де йому підтвердили, що тривають оперативно-розшукові заходи, і до них дійсно прибули працівники поліції. І після підтвердження диспетчером цієї інформації охоронець відмовився допускати поліцейських  у приміщення хостелу", - стверджує Олександр Лебецький, заступник керівника відділу комунікації ГУНП в Одеській області.

Після цього копи зателефонували керівнику центру та сказали, що всередині небезпечний злочинець і вони будуть вибивати двері, якщо їм не відчинять. Наполягали, що існує загроза життю та здоров’ю усіх мешканців хостелу.

"Я кажу, ви уявляєте що ви робите, тут договори з міжнародними організаціями. Ми в спільних діях реабілітуємо людей після окупації, після полону, після знущань, і ви зараз вриваєтеся зі зброєю туди, вибиваєте двері. Там діти, жінки, там чоловіків майже немає. Вони кажуть: "Там бандит". Я питаю: "Ви впевнені?" Вони кажуть: "Так, ми впевнені", - розповідає керівник центру Георгій Блошиця.

Утім двері хостелу так і не відчинили. Тож спецпризначенці узяли будівлю штурмом. Усередині кинулися на охоронця – він їм здався схожим на зловмисника, якого вони розшукували. За нього намагалася заступитися дружина. Але один із копів розцінив це як напад і застосував до жінки силу.

"Під час огляду приміщення дружина охоронця накинулася на одного з поліцейських, схопившись за вогнепальну зброю, що послугувало приводом для застосування поліцейським фізичної сили", - каже Олександр Лебецький, заступник керівника відділу комунікації ГУНП в Одеській області.

Своєю чергою, охоронець Денис Єпіфанцев каже, що його дружину почали бити, бо вона кричала, що її чоловік хворий, адже його в окупації дуже побили окупанти.

Однак потім спецпризначенці уважно роздивилися охоронця та зрозуміли, що помилилися. Так само швидко зібралися і поїхали геть, навіть без вибачень.

Наступного дня справжнього злочинця таки затримали – той переховувався у сусідньому готелі. Нині подробиці нічної атаки на хостел з’ясовують представники ООН, яка фінансує проживання й реабілітацію там переселенців.

Охоронець зафіксував травми у лікарні, а в головному управлінні поліції ініціювали службове розслідування, аби з'ясувати, чи перевищили їхні співробітники повноваження, чи діяли за інструкцією.

Джерело матеріала
loader
loader