Наприкінці літа закупівельні ціни на м'ясо переважно знижувалися, зокрема, вартість свинини впала в межах від 1,5 до 4 гривень. Українців потішили прогнозом, що в майбутньому здешевлення продовжиться, але за певних умов.
Наразі закупівельна ціна кілограма живої маси свинини коливається від 78 до 83 гривень, залежно від регіону. У середньому в країні вартість впала на 3%, тобто до 80,30 грн.
За словами аналітиків асоціації "Свиноводи України", на початку вересня ціни на м'ясо можуть впасти ще нижче, якщо їхні прогнози здійсняться. Водночас пропозиція м'яса не перевищує попит споживачів, а темпи торгівлі залишаються стабільними.
Так, здешевленню свинини у вересні сприятимуть такі фактори:
- коли споживчий попит почне знижуватися, що зазвичай відбувається перед та на початку нового навчального року
- зі зниженням температури може збільшитись забій свиней, що призведе до зростання пропозиції м'яса на ринку, а значить і до падіння цін.
Втім, економіст Борис Кушнірук дотримується іншої думки. Він вважає, що восени ціни на м'ясо навпаки зростуть, оскільки витрати на його виробництво збільшаться.