Aditya-L1: Індія успішно запустила свою першу місію на Сонце – відео
Aditya-L1: Індія успішно запустила свою першу місію на Сонце – відео

Aditya-L1: Індія успішно запустила свою першу місію на Сонце – відео

Місія стартувала з майданчика в Шріхарікоті об 11:50 за місцевим часом.

Індія у суботу, 2 вересня, вперше запустила власну місію спостереження за Сонцем.  

Про це повідомляє BBC.

Місія Aditya-L1 стартувала з майданчика в Шріхарікоті об 11:50 за місцевим часом. Космічний апарат має опинитися на лінії між Землею і Сонцем за 1,5 млн км від нашої планети. За розрахунками Індійського космічного агентства, корабель подолає цю відстань за 4 місяці.

Aditya-L1 стала першою сонячною місією Індії. Назва місії має символічну назву – на честь Сурьї – індуїстського бога Сонця, відомого також як Адітья. L1 означає точку Лагранжа 1, куди летить індійський зонд. 

Деталі місії

Індійська місія буде досліджувати сонячну корону, фотосферу і хромосферу.

Перш ніж вирушити до Лагранжа 1, індійський космічний корабель кілька разів облетить Землю. Після прибуття до потрібного місця зонд зможе обертатися навколо Сонця з тією ж швидкістю, що і Земля. Це допоможе заощаджувати паливо.

Ціна сонячної місії поки не розголошують. Але, за даними ЗМІ, Індія витратить на неї не менше $46 млн.

Aditya-L1 стартував зі стартового майданчика в Шріхарікоті в суботу об 11:50 за індійським часом (06:20 GMT).

У суботу вранці кілька тисяч людей зібралися в оглядовій галереї, встановленій Індійським агентством космічних досліджень (Isro) біля місця запуску, щоб спостерігати за стартом. Запуск також транслювався в прямому ефірі на національному телебаченні.

Через годину і чотири хвилини польоту Isro оголосив, що місія виконана успішно.

Директор проєкту Ніґар Шаджі сказав, що як тільки Aditya-L1 досягне місця призначення, це принесе користь не лише Індії, але й світовій науковій спільноті.

Isro також каже, що орбітальний апарат має сім наукових інструментів, які будуть спостерігати та вивчати сонячну корону; фотосферу і хромосферу.

Дослідження допоможуть вченим зрозуміти сонячну активність, таку як сонячний вітер і сонячні спалахи, а також їхній вплив на Землю та навколокосмічну погоду в реальному часі.

Джерело матеріала
loader
loader