Україна офіційно запропонувала Туреччині запустити зернову угоду без Росії
Україна офіційно запропонувала Туреччині запустити зернову угоду без Росії

Україна офіційно запропонувала Туреччині запустити зернову угоду без Росії

Україна офіційно запропонувала Туреччині відновити роботу "зернового коридору" у Чорному морі. Відповіді від турецької сторони поки не було, незважаючи на переговори президентів Туреччини та РФ.

Про це заявив посол України у Туреччині Василь Боднар на брифінгу 7 вересня. "Пропозиція про роботу без Росії передана турецькій стороні. Поки що немає остаточного підтвердження", – сказав він.

За словами Боднара, це раціональний шлях, адже кораблі з українським продовольством уже прямують через територіальні води Румунії, Болгарії, а також Туреччини. І ці судна проходять протоки без обмежень.

Посол уточнив, що зараз триває комунікація між Туреччиною та ООН щодо результатів переговорів і з Україною, і з Росією. Учасники переговорного процесу очікують на "комунікації між Україною та Туреччиною на найвищому рівні".

За інформацією Боднара, можливо, вони відбудуться найближчими днями або в рамках Генасамблеї ООН. "Ми, звичайно, займаємо конструктивну позицію щодо наших партнерів Туреччини та ООН та посередників і вироблятимемо механізми, які будуть вигідні нашій стороні, але не зашкодять принциповій позиції зі зняття санкцій з Росії – це абсолютно хибний шлях", – запевнив Боднар.

Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше Україна запустила альтернативний маршрут морського експорту із чорноморських портів. Кораблі одразу потрапляють до територіальних вод Румунії та Болгарії, а потім рухаються до місця свого призначення. Теоретично такий шлях міг би замінити зернову угоду.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Чи не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader