Міністр фінансів розповів, чи передбачене підвищення податків у бюджеті на 2024 рік
Міністр фінансів розповів, чи передбачене підвищення податків у бюджеті на 2024 рік

Міністр фінансів розповів, чи передбачене підвищення податків у бюджеті на 2024 рік

У державному бюджеті на 2024 рік не передбачено підвищення податків, а податкова система має бути стабільною.

Про це в ефірі телемарафону заявив міністр фінансів Сергій Марченко. "Ми не збираємося вносити зміни окремі у Податковий кодекс. Ми вважаємо, що податкова система має бути стабільною під час війни", - сказав він. 

Очільник Мінфіну розповів, що видатки сектору безпеки і оборони наступного року будуть не меншими за цьогорічні, і вони мають покриватися власними силами. Решта видатків забезпечується за рахунок фінансової допомоги від міжнародних партнерів.

"Податків ми збираємо в річному вимірі 1,3 трлн грн, видатки сектору безпеки і оборони - понад 1,6 трлн грн. Ми маємо прийняти той факт, що бюджет на 2024 рік буде з не меншими цифрами на сектор безпеки та оборони", - зазначив Марченко.

Також він повідомив про плани уряду перенаправити "військовий" податок на доходи фізосіб (ПДФО), який наразі спрямовується до місцевих бюджетів, на сектор безпеки і оборони. 

"Є досить така тривала дискусія щодо цього питання, я сподіваюся, що ми вийдемо на конструктивне рішення", - додав міністр.

Війна в Україні та бюджет

За словами екс-міністра оборони Олексія Резнікова, день війни з Росією коштує Україні 100 млн доларів, і найбільшим споживачем цих коштів є українська армія.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, Україна витрачає близько 2 трильйонів гривень на рік на підтримку Збройних Сил та війну, і це більше, ніж дохідна частина бюджету у мирний час (1,3 трлн гривень).

За 7 місяців 2023 року загальна сума видатків державного бюджету України склала 1 трлн 640 млрд грн. Майже половина з цієї суми була спрямована на потреби військових.

На соціальне забезпечення (пенсії, грошові допомоги та стипендії) з державного бюджету за 7 місяців 2023 року направили 304,6 млрд гривень. Місцеві бюджети отримали 92 млрд грн, а ще 128 мільярдів витратили на обслуговування держборгу.

Кабмін у проекті державного бюджету України на 2024 рік закладе двоетапне збільшення мінімальної заробітної плати.

  • США хочуть передати Україні російські активи на $1 мільярд, - ЗМІ
  • Гривня продовжує зміцнення: який курс пропонують обмінники після вихідних
  • Євро різко здав позиції: скільки сьогодні коштує валюта у "ПриватБанку"
Теги за темою
податки
Джерело матеріала
loader
loader