Львівські медики прооперували хлопчика, який три роки не міг відкрити рота
Львівські медики прооперували хлопчика, який три роки не міг відкрити рота

Львівські медики прооперували хлопчика, який три роки не міг відкрити рота

Щелепно-лицеві хірурги Львівської обласної дитячої лікарні "Охматдит" прооперували хлопчика, який три роки відкривав рот після ДТП всього на 0,5 см. Такі наслідки ДТП, у яку три роки тому Артем потрапив та отримав сильну травму щелепи. Про це повідомляють на Facebook-сторінці "Охматдиту".

Артем - із Миколаєва Львівської області. Три роки тому він потрапив у аварію. Артем їхав на скутері з родичем. Після зіткнення дитина впала з транспортного засобу на бік та отримала сильну травму щелепи. Весь цей час після лікування хлопчик не міг достатньо відкривати рот.

- До операції він, по суті, їжу пропихав, протискав у ротик. Не міг інакше. Зуби лікувати ми не могли у стоматолога, горло глянути було теж нереально. Говорити було складно, - ділиться мама 9-річного Артема Поліна.

У такому стані сім'я Артема і звернулася до фахівців львівської лікарні. Медики не приховують, що завдання було з надскладних, адже в таких умовах важко було провести анестезію. Щоб все вдалося, в операційній працювали і анестезіологи, і торакальний хірург, і ЛОР.

- У нього стався перелом суглобової головки нижньої щелепи, а як наслідок - анкілоз скронево-нижньощелепного суглоба. Рот у хлопчика відкривався всього до 0,5 см. Ми не могли залишити родину з цією проблемою наодинці і склали план порятунку, - розповіла щелепно-лицева хірургиня “Охматдиту” Христина Погранична.

Щелепно-лицевий хірург, професор Роман Огоновський розповідає, що у хлопчика утворилося зрощення між суглобовою головкою нижньої щелепи і скроневою кісткою. В операційній його роз'єднали, виконали часткову реконструкцію нижньої щелепи в ділянці суглоба. Також провели остеотомію суглобового відростка нижньої щелепи.

Анестезіологам вдалося успішно пройти усі структури гортані, голосові зв’язки, завести фібробронхоскоп у трахею, а через неї - інтубаційну трубку.

- Цей стан в анестезіології трактується як важкі дихальні шляхи і є викликом для кожного анестезіолога. Окрім того, дитина довго хворіла, могла змінитися анатомія ротоглотки, - пояснив анестезіолог Володимир Міщук.

Але все вдалося. Після операції рот хлопчика відкривається вже до 3,5 см і це чудовий результат. Ще кілька днів після операції Артем перебував на штучній вентиляції легень під опікою своїх рятівників. Цей крок був необхідний, адже після операції міг утворитися набряк. З Артемом працює команда клініки реабілітації "Охматдиту", для нього спеціально розробили комплекс вправ, туди входять механотерапія, заняття з логопедом і лікувальна фізкультура для відновлення роботи м’язів.

Фото: facebook.com/profile.php?id=100094094602011
Фото: facebook.com/profile.php?id=100094094602011
Фото
Фото
08 Вересня13:46
Теги за темою
Діти лікарня
Джерело матеріала
loader
loader