В ООН підрахували, скільки цивільних українців вбили росіяни з початку війни: цифри шокують
В ООН підрахували, скільки цивільних українців вбили росіяни з початку війни: цифри шокують

В ООН підрахували, скільки цивільних українців вбили росіяни з початку війни: цифри шокують

З початку повномасштабної військової агресії Росії в Україні відзначено понад 9,6 тисячі втрат серед мирного населення, і ще понад 17,5 тисяч людей отримали поранення. Про це йдеться в новому звіті Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй (ООН) з прав людини.

Ця статистика враховує зареєстровані випадки смертей та поранень серед цивільного населення в Україні після широкомасштабного вторгнення Росії, яке відбулося з 24 лютого 2022 року, і на момент 10 вересня 2023 року.

Протягом цього періоду Українська вища комісія з прав людини фіксувала 27 149 випадків жертв серед цивільного населення країни: 

  • 9614 були вбиті,
  • 17535 були поранені.

За перші десять днів вересня кількість втрат серед цивільного населення в Україні, за даними ООН, склала 292 людини. Серед них:

  • 55 були вбиті (29 чоловіків, 21 жінка, 1 дівчинка, а також 4 дорослих, стать яких поки невідома),
  • та 237 отримали поранення (101 чоловік, 77 жінок, 7 хлопчиків, 2 дівчинки, а також 50 дорослих, стать яких - невідома).

Варто відзначити, що Українська вища комісія з прав людини (УВКПЛ) підкреслює, що фактичні цифри є значно вищими, оскільки «отримання інформації з деяких районів, де тривають інтенсивні воєнні дії, затримується, і багато повідомлень ще очікують на підтвердження». Ця ситуація актуальна для таких міст, як Маріуполь, Лисичанськ, Попасна та Сєвєродонецьк, де маємо повідомлення про численні втрати серед цивільного населення.

«На даному етапі ми все ще не дійшли висновку, що (в Україні – «Главком») відбувається геноцид», – сказав голова Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Ерік Мьосе. 

За словами Мьосе, комісія нібито не має достатніх наявних доказів, які б відповідали юридичній кваліфікації Конвенції про геноцид.

Джерело матеріала
loader
loader