Fitch змінило прогноз зростання світового ВВП на 2023 рік
Fitch змінило прогноз зростання світового ВВП на 2023 рік

Fitch змінило прогноз зростання світового ВВП на 2023 рік

Міжнародне рейтингове агентство Fitch змінило прогноз зростання світового ВВП на 2023 рік. Прогноз зростання підвищено до 2,5% з очікуваних у червні 2,4%.

Як йдеться в повідомленні на сайті агентства, водночас прогноз зростання глобальної економіки на 2024 рік погіршився до 1,9% з 2,1%. "У 2023 році світова економіка, скоріш за все, буде рости трохи швидше, ніж очікувало Fitch Ratings в червневому огляді глобальної економіки (GEO), але поглиблення спаду на ринку нерухомості Китаю кидає тінь на перспективи глобального зростання", – йдеться в оновленому огляді.

Fitch поліпшило прогноз підвищення ВВП США на поточний рік до 2% з 1,2%, Японії – до 2% з 1,3%, emerging markets без урахування Китаю – до 3,4% з 2,9%. У той же час прогнози зростання економік Китаю і єврозони знижені на 0,8 процентного пункту (п.п.) і 0,2 п. п. відповідно – до 4,8% і 0,6%.

Прогноз збільшення ВВП США на 2024 рік погіршився на 0,2 п. п. – до 0,3%, єврозони – на 0,3 п. п., до 1,1%, Китаю – на 0,2 п. п., до 4,6%

Стабілізації китайського ринку нерухомості, на яку експерти сподівалися раніше, не відбулося, і продаж нового житла в країні може скоротитися в цьому році на 20%. Обсяги стимулювання в Китаї на даний момент недостатні, а експортний попит знижується. На частку житлового сектора припадає 12% ВВП КНР і третина всіх інвестицій в країні.

Зростання економіки єврозони зупинилося через енергетичну кризу, зараз регіон стикається з труднощами у зв'язку з ослабленням обсягів світової торгівлі і китайської економіки. Fitch очікує, що ВВП Німеччини знизиться на 0,4% у 2023 році.

Прогнози Fitch

23 січня 2023 року Fitch Ratings проаналізувало фактори, які визначать характер війни цього року.

У квітні 2023 року у Fitch розповіли, що чекає Київ до кінця року. Агентство підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента Києва в іноземній валюті на рівні "CC", в національній - "CCC-".

У серпні 2023 року Fitch знизило кредитний рейтинг першої економіки світу. Довгостроковий рейтинг дефолту емітента США був знижений до "AA+" з "ААА". Зниження рейтингу відбулося на тлі погіршення бюджетних показників, зростаючого держборгу та постійних протистоянь навколо питання про ліміт держборгу.

Теги за темою
Економіка
Джерело матеріала
loader
loader