Януковича та Азарова судитимуть за Харківські угоди, — Офіс генерального прокурора
Януковича та Азарова судитимуть за Харківські угоди, — Офіс генерального прокурора

Януковича та Азарова судитимуть за Харківські угоди, — Офіс генерального прокурора

Колишніх вищих керівників України звинувачують у державній зраді, а підписання договору по Чорноморському флоту в Криму однозначно трактують на користь Росії.

Після закінчення досудового розслідування 15 вересня до суду направлено обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно колишніх президента України Віктора Януковича та глави уряду Миколи Азарова. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора. Їх звинувачують у державній зраді за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України, оскільки вони створили передумови для збільшення чисельності російської армії на території України, переоснащення й модернізації Збройних сил РФ та вторгнення їх до Криму з подальшою окупацією пів острова. Йдеться про підписання Харківських угод у 2010 році.

"Розслідуванням встановлено, що експрезидент України в порушення вимог Конституції та Закону України "Про міжнародні договори України" 21 квітня 2010 року у місті Харкові підписав від імені України Угоду, якою продовжив на 25 років строк перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України – АР Крим і м. Севастополі. Ексголова уряду, у свою чергу, в порушення згаданих нормативних актів, того ж дня підписав розпорядження про схвалення Кабінетом Міністрів України так званих "Харківських угод" на користь Російської Федерації", — зазначається у повідомлення прокуратури.

Як підкреслюють слідчі органи, окупація Кримського пів острова надала змогу Росії протягом 2014-2022 років нарощувати особовий склад, обсяги військової техніки, створювати на окупованій території України військові частини й підрозділи. Саме такі дії стали передумовою до повномасштабного військового вторгнення РФ в Україну.

"Таким чином експрезидент та колишній прем’єр-міністр обвинувачуються у діяннях, умисно вчинених на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній безпеці України – наданні РФ та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України", — констатує Офіс генпрокурора.

У повідомленні уточнюється, що через переховування обвинувачених на території держави-агресора досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими Державного бюро розслідувань за спеціальною процедурою (in absentia).

Важливо Хто відповість за Крим. На кого може вийти розслідування держзради за Харківські угоди

Нагадаємо, що у грудні 2022 року було завершено спеціальне розслідування щодо Януковича та Азарова у справі Харківських угод. Також Фокус писав, що суд дозволив арешт ексміністра оборони Михайла Єжеля у зв’язку з Харківськими угодами. Крім того, ще раніше підозри через підписання Харківських угод отримали колишній міністр юстиції Олександр Лавринович та колишній міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

Теги за темою
Україна Крим Віктор Янукович
Джерело матеріала
loader
loader