Крок до окупації Криму: Януковича та Азарова судитимуть за підписання Харківських угод
Крок до окупації Криму: Януковича та Азарова судитимуть за підписання Харківських угод

Крок до окупації Криму: Януковича та Азарова судитимуть за підписання Харківських угод

В Україні судитимуть колишнього президента-втікача Віктора Януковича та експрем’єра Миколу Азарова за підписання так званих Харківських угод на користь Росії.

Про деталі повідомили в Офісі генпрокурора та Державному бюро розслідувань.

Досудове розслідування у цій справі завершено. Обвинувальний акт скеровано до суду.

Зараз дивляться

Янукович та Азаров обвинувачуються у вчиненні державної зради та наданні допомоги РФ у проведенні підривної діяльності проти України (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 КК України). За статтею 111 (ч.1) загрожує позбавлення волі на строк від 12 до 15 років із можливою конфіскацією майна.

Деталі справи про Харківські угоди

За даними слідства, Янукович у 2010 році отримав від керівництва Росії вказівку пролонгувати термін перебування Чорноморського флоту РФ на території Криму, зокрема в місті Севастополь.

Цей строк мав завершитися у 2017 році (згідно з базовими угодами між Україною та РФ від 1997 року).

За даними ДБР, Україна раніше заявляла про наміри не продовжувати дію угод та навіть підготувала двосторонній меморандум про виведення російського флоту з Криму.

– Російська сторона проігнорувала офіційне звернення. Через енергетичний шантаж росіяни вирішили примусити тодішнє українське керівництво продовжити термін перебування флоту РФ у Криму. Це надалі призвело до анексії півострова, – наголосили в ДБР.

У квітні 2010 року делегація України на чолі з Азаровим отримала остаточний текст проєкту угоди про продовження перебування флоту РФ у Криму. Це сталося під час переговорів у російській державній резиденції Ново-Огарьово.

Згодом відбулося закрите засідання Кабінету міністрів, на якому Микола Азаров та тодішній глава МЗС Костянтин Грищенко запевнили присутніх у необхідності підписання угоди “в економічних інтересах країни”. Україна мала отримати знижку на вартість російського газу в обмін на рішення по флоту.

21 квітня 2010 року в Харкові Янукович підписав з Росією цю угоду від імені України. Звідси й назва Харківські угоди.

Експрезидент порушив норми Конституції, в якій чітко прописано, що “на території України не допускається розташування іноземних військових баз” (ст. 17). А підписана угода фактично передбачала розміщення нової військової бази на території України та фактично вводила нові правила продовження строку перебування чф рф в нашій країні.

Документ продовжив на 25 років термін перебування Чорноморського флоту РФ у Криму (з 2017 до 2042 року).

Водночас Азаров підписав розпорядження про схвалення Кабміном Харківських угод на користь РФ.

Догоджаючи Росії, Янукович у лічені дні вніс законопроєкт про ратифікацію угоди як невідкладний до Верховної Ради. 27 квітня 2010 року нардепи затвердили це рішення.

Джерело матеріала
loader
loader