Туреччина може відмовитися від майбутнього членства в ЄС – Ердоган
Туреччина може відмовитися від майбутнього членства в ЄС – Ердоган

Туреччина може відмовитися від майбутнього членства в ЄС – Ердоган

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що його країна може “розійтися” з Європейським Союзом у питанні щодо свого членства в ЄС після опублікованої минулого тижня доповіді Європарламенту, в якій турецьку державу критикують за недоліки демократії, включно із законами про цензуру.

Про це турецький лідер заявив журналістам у Стамбулі перед тим, як поїхати в Нью-Йорк для участі в Генеральній Асамблеї ООН.

– У цей період, коли Європейський Союз робить кроки, щоб відокремитися від Туреччини, ми дамо свою оцінку цим подіям, і після цих оцінок, якщо буде потрібно, ми можемо розлучитися з Європейським Союзом, – сказав він.

У доповіді Європарламенту від 2022 року, ухваленій цього місяця, йдеться про те, що “процес вступу до ЄС не може бути відновлено в нинішніх умовах”.

Зараз дивляться

У документі також наводиться занепокоєння щодо законів про цензуру, придушення критичних думок, недостатньої незалежності судової системи, погіршення становища з правами жінок тощо.

Парламент закликав ЄС вивчити “паралельні та реалістичні рамки” для відносин між ЄС і Туреччиною.

Міністерство закордонних справ Туреччини засудило доповідь, заявивши, що цей документ “сповнений несправедливими звинуваченнями й забобонами, що ґрунтуються на дезінформації антитурецьких кіл, є відображенням звичайного поверхневого і неупередженого підходу Європарламенту як до відносин із нашою країною, так і до майбутнього ЄС”.

Європейський Союз і Туреччина почали переговори про вступ до ЄС у 2005 році. Незважаючи на те, що процес застопорився, Туреччина залишається ключовим економічним і оборонним партнером блоку.

У липні міністр фінансів Туреччини Мехмет Сімсек заявив, що країна дивиться на ЄС як на джерело натхнення для змін, намагаючись пожвавити згорнуті переговори, оскільки вважає це “найкращою альтернативою”.

Теги за темою
Євросоюз Туреччина
Джерело матеріала
loader
loader