Небезпечно для здоров'я. Чому не слід використовувати сковорідки зі сколами та подряпинами
Небезпечно для здоров'я. Чому не слід використовувати сковорідки зі сколами та подряпинами

Небезпечно для здоров'я. Чому не слід використовувати сковорідки зі сколами та подряпинами

Лікар попереджає, що подібне кухонне начиння може завдати непоправної шкоди здоров'ю — виділяє тисячі шкідливих частинок.

Тривалий час дослідники попереджають, що використовувати сковорідки та каструлі з антипригарним покриттям, на яких уже утворилися подряпини або відколи, може бути небезпечно для здоров'я людини. Річ у тім, що нешкідливі, на перший погляд, ушкодження можуть завдати істотної шкоди, пише Daily Mail.

За словами докторки Пунам Десаї, яка практикує в Нью-Йорку, небезпека використання подряпаних сковорідок полягає в тому, що вони можуть виділяти мікропластик. Фактично через ці крихітні подряпини можуть виділятися мільйони мікрочастинок, які потрапляють у нашу їжу, а потім і організм.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Дослідники зазначають, що деякі мікропластики містять пер- і поліфторовані речовини (ПФАС), також відомі як форе-хімікати. Вони являють собою прилиплі та термостійкі частинки, які використовують для виготовлення мільйонів кухонного приладдя.

Останніми роками вчені пов'язують ці хімікати з різними проблемами зі здоров'ям, зокрема з кількома видами раку, аутизмом і безпліддям. Наприклад, попереднє дослідження показало, що лише одна подряпина на поверхні каструлі або сковороди може призвести до потрапляння мільйонів мікропластику в їжу.

Під час дослідження вчені використовували світлові хвилі для вимірювання мікроскопічних частинок і виявили, що всього одна 5-сантиметрова подряпина на тефлоновій сковороді виділяє до 2,3 мільйона мікропластику.

За словами докторки Десаї, вона також радить уникати використання сковорідок з керамічним покриттям, оскільки під ним знаходиться шар алюмінію, який також може потрапляти в нашу їжу. Зазначимо, що повністю керамічні пательні, як правило, вважаються безпечною альтернативою пательням з антипригарним покриттям, бо вони не містять ПФАС і металів. Водночас посуд із керамічним покриттям, як правило, виготовляють з алюмінію, а тому його частинки можуть потрапляти в нашу їжу.

Основна проблема полягає в тому, що ПФАС потрапляють у наш організм, зокрема через їжу, яку ми споживаємо, і залишаються в ньому протягом тривалого періоду часу. За словами Десаї, поступово ці хімікати будуть виводитися з організму із сечею, однак це відбувається вкрай повільно. Саме тому ці хімікати також називають "вічними хімікатами", оскільки вони надзвичайно довго розкладаються в організмі — близько 10 років — і ніколи не руйнуються в навколишньому середовищі.

Раніше Фокус писав про те, що "екологічний" паперовий посуд також небезпечний для планети, як і пластик.

Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.

Теги за темою
Здоров'я дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader