Оскар: Топ-10 мультфільмів
Оскар: Топ-10 мультфільмів

Оскар: Топ-10 мультфільмів

Труп невесты (2005)

Кращий анімаційний фільм – наймолодша категорія в 90-річній історії премії «Оскар». Короткометражні мультфільми нагороджуються американськими кіноакадеміками ще з 30-х років. А несправедливість з їх повнометражними побратимами усунули тільки в 2002-му.

За цей час статус номінанта отримали 69 мультфільмів, виконаних в абсолютно різних техніках і жанрах. Від класичної мальованої мультиплікації – до найскладніших віртуальних комп’ютерних напрацювань. Від дитячих розважальних історій – до серйозних філософських притч.

Ми вибрали для вас 10 неймовірних анімаційних стрічок, які хоч і не стали призерами «Оскара», проте точно заслужили увагу.

Тріо з Бельвіля (2003)

Мадам Суза – бабуся головного героя, хлопчика на ім’я Чемпіон – з дитинства підтримує онука в його захопленні велоспортом. Через роки під час всесвітньо відомої гонки Тур-де-Франс невідомі викрадають Чемпіона. А відважна бабуся і її вірний пес Брюно поспішають на допомогу.

Контроверсійна мальована анімація і практично повна відсутність діалогів від режисера мультфільму Сільвена Шоме можуть навіть викликати початкове відторгнення. Проте добрий початок, нехитрий детективний сюжет, контрастні фарби, включаючи імітацію старої плівки, тонкий гумор і антураж Франції 60-х незабаром все розставляють по місцях. Ну і як не підспівувати пісеньці у виконанні трьох бабусь. Адже вони грають джаз, використовуючи полку в холодильнику, газету і навіть пилосос.

Труп нареченої (2005)

Віктора і Вікторію, які ніколи не бачилися, збираються одружити батьки. Молоді люди не в захваті від цієї ідеї. Але, зустрівшись, розуміють, що створені одне для одного. На репетиції весілля Віктор від хвилювання збігає в ліс, де в жарт вимовляє шлюбну клятву і надягає обручку на випадковий сучок. Він виявляється пальцем трупа дівчини. Мертва наречена забирає героя в світ мертвих. Віктор хоче вибратися звідти, щоби повернутися до своєї справжньої коханої.

Сюжет, схожий на історію про мертву наречену з мульта Тіма Бертона, виникав у романтичній літературі неодноразово, починаючи з давньогрецької поезії і до класиків романтизму. Автори запевняють, що надихалися єврейськими казками XVII століття. У будь-якому випадку, ця вражаюча готична романтика посватала зоряний склад. В озвучці персонажів брали участь Джонні Депп, Хелена Бонем Картер, Крістофер Лі. Окрім того у фільмі використовувалися найпередовіші на той час технології в лялькової анімації. А самі «заручини» тривали довгих 10 років – саме стільки часу знадобилося, щоб задум знайшов «плоть» і дістався до великих екранів.

Будинок-монстр (2006)

Підлітки Діджей, Чедер і Дженні вважають, що спорожнілий і покинутий будинок, розташований на їхній вулиці, не просто стара руїна. Вони впевнені, що будинок живе власним життям. Звичайно, ніхто з дорослих не вірить дітям. І тоді вони вирішують самостійно протистояти дому-монстру.

Якщо дитячими фільмами-страшилками нікого давно не здивувати, то анімаційна кінострічка в цьому жанрі – на вагу золота. Саспенс тут постійно нагнітається. Конфлікти тут продумані до дрібниць. А дитяча безпосередність створює відповідну незабутню атмосферу. Ну, а для більшої правдоподібності аніматори використовували 3D технологію захоплення руху.

Персеполіс (2007)

Трагічні події в Ірані глядач бачить в цьому фільмі очима дівчинки-підлітка на ім’я Марж. Тут показані її спогади дитинства, періоди правління шаха, ісламська революція і війна з Іраком. А також навчання за кордоном, повернення та вимушена імміграція.

Чорно-біла екранізація автобіографічного коміксу Маржан Сатрапії отримала оскарівську номінацію і купу різних нагород. Разом із тим після виходу цієї стрічки відбулися протести низки іранських урядових організацій. Вони звинувачували творців в неправдоподібності і висміюванні національно-релігійних традицій і звичаїв.

Пірати! Банда невдах (2012)

Банда невдах флібустьєрів на чолі з піратом Капітаном відчайдушно намагається виграти конкурс «Пірат року». Є, однак, невелика проблема. Ватажок банди може похвалитися лише пишною бородою і великою невдачею. А його команда – це справжнє збіговисько живих карикатур. Хто б міг подумати, що саме ці вічні невдахи зможуть залишити в дурнях саму королеву Вікторію. А допоможе їм у цьому Чарльз Дарвін.

Творці анімаційних хітів про Уоллеса і Громіта, а також «Втечі з курника», на цей раз надихалися серією комедійних оповідань Гідеона Дефо. Якщо раніше аніматорам доводилося повністю робити «пластиліновий» фільм. То тепер на допомогу їм прийшла технологія, коли пластилінові ляльки відмінно поєдналися з CG-графікою і 3D-технологіями.

Ернест і Селестина: Пригоди мишки і ведмедя (2012)

Мишка Селестина живе в дитячому будинку і мріє стати художницею. Вона змушена здійснювати вилазки до зовнішнього світу, де живуть ведмеді, і викрадати зуби, що випали у їхніх дітей. Під час однієї з таких операцій її знаходить жебрак ведмідь Ернест. Спочатку він хоче її з’їсти, проте згодом зав’язує з нею дружбу.

Наймиліша мультяшна казка знята по серії дитячих книг бельгійської письменниці і художниці Габріель Венсан. Цей твір відрізняється не тільки ніжним акварельних малюнком, але і душевністю.

Вітер міцнішає (2013)

Хлопчик Дзіро одержимий літаками і хоче стати пілотом. Однак проблеми з зором ставлять хрест на його мрії. Проте небо все одно візьме своє. Він стане знаменитим інженером-проектувальником небесних кораблів. Нехай до цього йому доведеться пережити токійський землетрус, Другу світову війну і любов до вмираючої дівчині.

Вже тільки одне ім’я Хаяо Міядзакі в рядку «режисер» – знак найвищої якості. У фільмі є і неповторна анімація, і лірично-трагічна історія, і особливий колорит, і нюансований контраст між казкою і жорстокою повсякденністю.

Пісня моря (2014)

Дівчинка Сірша, що живе з батьком і братом на маяку, – остання з роду Селкі. Ці добрі істоти здатні перетворюватися як на людей, так і на тюленів. Одного разу бабуся, бажаючи онукам кращого життя, забирає дітей в місто. Після цього Селкі намагається повернутися до моря.

Душевність і хитросплетіння народних легенд у «Пісні моря» обрамляються своєрідністю анімації. Це справжня кіномагія, виражена в граничній простоті малюнка.

Життя кабачка (2016)

Кабачок – це прізвисько дев’ятирічного хлопчика, мати якого померла від пиятики, а сам він відправився до сирітського притулку. На новому місці Ікар, так звуть героя насправді, знайомиться з такими ж самотніми дітьми. У кожного з яких своя трагічна історія. І разом вони мріють про краще життя і нових батьків.

Незважаючи на неоднозначність порушених тут тем, режисер Клод Баррас налаштовує глядача на позитив. При цьому нітрохи не спекулюючи на почуттях. Драматизм у нього знаходиться по сусідству з оригінальними жартами. А незручні гостросоціальні теми – з важливими і сентиментальними ідеями любові і дружби.

Ван Гог. З любов’ю, Вінсент (2017)

Арман Рулен за дорученням свого батька-поштаря буде намагатися надіслати лист, який Ван Гог написав своєму братові, проте так і не встиг відправити. У пошуках адресата Арман намагається знайти відповіді на питання про загадкову смерть художника.

Один із рідкісних випадків, коли не так важливо, про що кіно знято (хоча, звісно ж, наративна лінія тут не відходить на другий план), а саме як це зроблено. 125 художників написали маслом 62 450 кадрів. Кожен із них став повноцінною картиною. При цьому полотна написали в тій же техніці, в якій працював сам Ван Гог. На наших очах полотна знаменитого нідерландського живописця розповідають не тільки його непросту долю, а й в буквальному сенсі оживають.

Джерело матеріала
loader
loader