Ідентифіковано уламки ракети: ОП та слідство про статтю NYT щодо удару по Костянтинівці
Ідентифіковано уламки ракети: ОП та слідство про статтю NYT щодо удару по Костянтинівці

Ідентифіковано уламки ракети: ОП та слідство про статтю NYT щодо удару по Костянтинівці

6 вересня РФ завдала удару по ринку у Костянтинівці на Донеччині. Хоча на місці трагедії було знайдено уламки російської ракети комплексу С-300, на The New York Times сьогодні з’явилась стаття щодо причетності до атаки українських військових.

Детальніше про матеріал, а також реакція Офісу президента та що вдалося з’ясувати під час розслідування чергового воєнного злочину – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Про що йдеться у зрадливому матеріалі

У матеріалі про те, що по Костянтинівці нібито вдарили ЗСУ. Там зазначається, що то був “трагічний нещасний випадок”, до якого призвело падіння української ракети, а не російський обстріл.

Зараз дивляться

– Протягом свого вторгнення в Україну Росія неодноразово і систематично атакувала цивільне населення, завдаючи ударів по школах, ринках і житлових будинках − це була свідома тактика, щоб вселити страх у населення. У квітні у Костянтинівці вони обстріляли житлові будинки та дошкільний заклад, в результаті чого загинуло 6 людей.

Але докази, зібрані і проаналізовані The New York Times, включаючи фрагменти ракет, супутникові знімки, свідчення очевидців і пости у соціальних мережах, переконливо свідчать про те, що катастрофічний удар був результатом влучання ракети української системи ППО, випущеної з установки Бук. Атака, схоже, була трагічною випадковістю (або нещасним випадком, − Ред.), – йдеться у матеріалі.

Автором статті The New York Times є Томас Гіббонс-Нефф, який раніше був неодноразово помічений на просуванні російських наративів. У своїх матеріалах він заявляв, що українські військові нібито використовують касетні боєприпаси у населених пунктах, що українські військові торгують танками та артилерією, а також звинувачував у марнотратстві американських волонтерів, які допомагають Україні.

Цього журналіста вже двічі позбавляли прескарти ЗСУ за порушення правил роботи в районах бойових дій.

Реакція Офісу президента

Радник керівника Офісу президента заявив, що, безперечно, поява в іноземних виданнях публікацій із сумнівами щодо причетності Росії до удару по Костянтинівці сприяє зростанню конспірологічних теорій, а отже, вимагатиме додаткової юридичної оцінки з боку слідчих органів.

– Суспільство точно отримає відповідь на питання, що саме сталося у Костянтинівці. Як і в тисячах інших випадків російських ударів по нашій країні у межах неспровокованої війни. Зокрема, нагадаю, правоохоронні органи за замовчуванням проводять ґрунтовне та детальне розслідування кожного інциденту в межах фіксації та документації російських воєнних злочинів. Зокрема, вивчаються обставини удару по Костянтинівці, – написав він у Telegram.

Крім того, Подоляк зазначив, що у будь-якому разі юридичну істину буде встановлено.

– Тим часом не слід забувати: це Росія розпочала вторгнення в Україну й саме Росія відповідальна за принесення війни до нашої країни. І саме Росія регулярно завдає масованих ракетних, бомбових і дронових ударів по цивільній інфраструктурі та цивільному населенню. Україна ж веде виключно оборонні дії, захищає себе та свої території, – додав він.

Що каже розслідування

За даними слідства, яке веде Служба безпеки України, 6 вересня 2023 року по ринку у Костянтинівці на Донеччині російські окупанти вдарили з С-300.

– СБУ розслідує черговий воєнний злочин РФ, який стосується обстрілу росіянами ринку у Костянтинівці 6 вересня цього року. Розслідування здійснюється за 438 статтею Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни). За даними слідства, ворог ударив по даному цивільному об’єкту із комплексу С-300. Про це свідчать, зокрема, ідентифіковані уламки ракети, вилучені на місці трагедії, – повідомила пресслужба СБУ в коментарі .

Зазначається, що слідство досліджує низку інших матеріалів, які вказують на причетність ворога до цього обстрілу.

Наразі досудове розслідування триває, призначено низку експертиз для встановлення всіх обставин цього воєнного злочину, вказали у спецслужбі.

Теги за темою
Донецька область
Джерело матеріала
loader
loader