Радіо «Культура» презентувало новий цикл радіодетективів «Найкращий сищик та визвольні змагання»
Радіо «Культура» презентувало новий цикл радіодетективів «Найкращий сищик та визвольні змагання»

Радіо «Культура» презентувало новий цикл радіодетективів «Найкращий сищик та визвольні змагання»

У центрі оповіді пригоди колишнього найкращого сищика імперії Івана Карповича Підіпригори в буремні для України часи 1917–1918 років.

Першу справу сищика під назвою «Не зазирай у своє майбутнє» вже можна послухати в архіві програми «Радіодетектив» на сайті радіо «Культура».Про це повідомляє корпоративний сайт Суспільного.

Радіодетектив створено за романом Владислава Івченка «Найкращий сищик та битва з імперією». Події відбуваються з кінця 1917 року до встановлення Гетьманату у квітні 1918 року. Іван Карпович, котрий дивом врятувався після більшовицького розстрілу, щосили намагається повернутися до родини, але цьому заважають карколомні події, що відбуваються в Україні, а також постійні спроби різних сил залучити Підіпригору до політичної боротьби. 

Владислав Івченко розповідає, що під час написання роману його найбільше вразила схожість подій в Україні на початку XX століття і на початку XXI століття.Зокрема, він зазначає, що «очевидна паралель у протистоянні з росією, яка завжди намагалася зробити так, щоб України взагалі не існувало. На жаль, на початку XX століття їй це вдалося, і ціну цієї поразки ми платимо досі. Ця війна — теж частина ціни за ту поразку. І хоча “Найкращий сищик” — це жанрова, пригодницька література, головне завдання якої розважити людину і дати їй відпочити, я сподіваюся, що пригоди Івана Карповича стануть для читачів, глядачів (перша книжка циклу про найкращого сищика була раніше екранізована — Суспільне), а тепер ще й слухачів нагадуванням про те, з чим ми маємо справу, якою великою може бути ціна поразки і який шанс ми зараз маємо не втратити».

Постановку здійснила Світлана Свиридко. У головній ролі найкращого сищика Івана Карповича Підіпригори — заслужений артист України Михайло Кришталь. Інші ролі виконують Петро Сова, Ренат Сєттаров, Василь Мазур, Іван Залуський.

«Попри досвід роботи із ретродетективами, творення нових ретропостановок — це завжди виклик. Різні епохи, історичне тло, спосіб і стиль життя героїв, характери — маємо з режисеркою ретельно відтворити, аби слухачі одразу поринули в атмосферу того часу і рухалися сюжетом разом з героями. Сподіваюся, що наш "радійний" найкращий сищик, Іван Карпович Підіпригора, стане улюбленцем наших слухачів, шанувальників радіодетективу», — каже режисерка-постановниця, продюсерка Світлана Свиридко.

Фото: Суспільне

Читайте також
Радіо «Культура» долучається до проєкту «Щоденники війни»
Проєкт радіо «Культура» презентують на Форумі подкастів ЄМС
На радіо «Культура» відбудеться прем’єра радіодрами «Олаф Стефензон»
Слухайте на радіо «Культура» продовження циклу детективів «Вигнанець і перевертень»
Джерело матеріала
loader
loader