Єврокомісія в жовтні рекомендує почати переговори про членство України в ЄС – Bloomberg
Єврокомісія в жовтні рекомендує почати переговори про членство України в ЄС – Bloomberg

Єврокомісія в жовтні рекомендує почати переговори про членство України в ЄС – Bloomberg

Європейська комісія планує рекомендувати розпочати офіційні переговори про вступ України до ЄС. Це може статися вже у жовтні.

Такі дані оприлюднило агентство Bloomberg із посиланням на поінформовані джерела.

Очікується, що Єврокомісія наступного місяця підтримає початок переговорного процесу з Україною про членство. Водночас вона може наполягати на прогресі в деяких пріоритетних сферах, зокрема в боротьбі з корупцією.

Зараз дивляться

Саме в жовтні Єврокомісія представить звіт із оцінкою виконання Києвом семи рекомендацій на шляху до ЄС.

Після того, як Єврокомісія надасть рекомендацію, її мають затвердити лідери ЄС. Швидше за все, це станеться на саміті в грудні, зазначає Bloomberg. За словами джерел, позиція деяких країн, наприклад Угорщини, залишається незрозумілою.

Україна ж зосередиться на тривалій процедурі завершення реформ і приведення законодавства у відповідність із нормами Євросоюзу в понад 30 сферах (включно з верховенством права та економікою).

Для ЄС вступ України стане перевіркою здатності блоку приймати нових членів та адаптувати процес ухвалення рішень.

Як наголосили джерела, відмова рекомендувати початок переговорів про членство була б “політично неспроможною” для Єврокомісії через “труднощі, які переживає Україна”.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відзначала успіхи, яких досягла наша країна на шляху реформ з моменту отримання статусу кандидата.

На початку жовтня в Гранаді (Іспанія) лідери ЄС обговорять процес розширення блоку та те, як підготуватися до вступу нових членів, включно з країнами Західних Балкан і Молдовою.

Як відомо, в червні 2022 року Україна офіційно отримала статус країни-кандидата на вступ до ЄС. Паралельно Єврокомісія надала сім рекомендацій, які Київ має виконати, перш ніж стартують офіційні переговори про членство.

22 червня цього року Єврокомісія оприлюднила проміжну усну оцінку: зазначалося що Україна виконала в повному обсязі дві з семи рекомендацій, а щодо решти є прогрес.

За словами голови фракції Слуга народу Давида Арахамії, Верховна Рада ухвалила 99,9% законопроєктів, яких вимагав ЄС для початку переговорів про вступ України до блоку.

Теги за темою
Єврокомісія
Джерело матеріала
loader