Зникле на 200 років. У Бразилії знову відкрили дерево Холлі, яке вважалося загубленим назавжди
Зникле на 200 років. У Бразилії знову відкрили дерево Холлі, яке вважалося загубленим назавжди

Зникле на 200 років. У Бразилії знову відкрили дерево Холлі, яке вважалося загубленим назавжди

Дослідникам вдалося виявити одразу чотирьох представників цього рідкісного виду — вважається, що вони останні на планеті.

Останні 186 років ботаніки з усього світу марно намагалися відшукати давно загублене дерево Холлі (Ilex sapiiformis). Вчені майже змирилися, що воно повністю зникло з лиця Землі, коли через два століття їм нарешті вдалося виявити кілька дивовижних представників цього виду, пише IFLScience.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Єдине раніше підтверджене спостереження дерева Холлі, також відомого як падуб Пернамбуку, відбулося 1838 року. Тоді натураліст Джордж Гарднер зібрав зразок під час однієї зі своїх експедицій, і лише за 23 роки цей вид був офіційно описаний Зігфрідом Рейсеком. Зазначимо, що в той час атлантичний тропічний ліс Бразилії був набагато ширшим за той, що ми знаємо зараз, — приблизно 85% цієї території сьогодні постраждало через вирубку лісів.

Вченим вдалося знайти всього 4 дерева
Фото: Fred Jordão

За словами співавтора нового дослідження, асистентки проєкту Джуліани Аленкар, через майже дві сотні років їм вдалося виявити чотири дерева, які вважалися загубленими назавжди. Всі вони були виявлені в Ігарассу — місце, що являє собою переважно міський район, де проживає близько 6 мільйонів осіб. Це робить знахідку ще більш дивовижною. Вчені вважають, що виявлені чотири дерева є останніми представниками Ilex sapiiformis на всій планеті.

Під час дослідження вчені переглянули записи гербаріїв, ботанічних садів і музеїв, а також просканували понад 12 000 цифрових записів у пошуках зразків дерева. Всі ці зусилля, на жаль, виявилися марними, а тому вчені звернулися до ще не оцифрованих колекцій по всій Бразилії. На щастя, один зі зразків падуба Пенамбуко 2007 року спрямував дослідників у місто Ресіфі, де їм знадобився майже тиждень, перш ніж вони все ж таки виявили ті самі дерева.

Знайдені чотири дерева вважають останніми на Землі
Фото: Fred Jordão

Попри те, що вагомих доказів немає, вчені все ще сподіваються, що виявлені чотири дерева все ж не є останніми у своєму роді. Надалі вченим належить виконати вельми складну роботу, щоб максимально зберегти ці екземпляри та заробити програму розведення цього виду в неволі.

Раніше Фокус писав про те, що вчені порахували всі види дерев на Землі.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader