Трюдо перепросив за запрошення до парламенту Канади ветерана СС "Галичина"
Трюдо перепросив за запрошення до парламенту Канади ветерана СС "Галичина"

Трюдо перепросив за запрошення до парламенту Канади ветерана СС "Галичина"

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо в середу перепросив від імені держави за запрошення до парламенту ветерана дивізії СС "Галичина", яка воювала на боці гітлерівських військ у Другій світовій війні.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на CBC.

У короткій заяві для журналістів Трюдо заявив, що він і всі присутні в парламенті Канади "глибоко шкодуємо про те, що стояли й аплодували" 98-річному ветерану СС "Галичина" Ярославу Гуньці.

"Це було жахливим збуренням пам'яті мільйонів людей, які загинули під час Голокосту", – сказав він, додавши, що вшанування Гуньки було "глибоко, глибоко болючим" для євреїв, поляків, ромів, ЛГБТ-спільноти та інших груп, яких нацистський режим винищував у роки Другої світової війни.

Також канадський прем’єр підкреслив, що "Канада глибоко співчуває" президенту Володимиру Зеленському, який тоді був із візитом в Оттаві й також аплодував Гуньці.

Напередодні у відставку пішов спікер Палати громад Канади Ентоні Рота, який і запросив ветерана дивізії СС "Галичина" до парламенту й представив його як ветерана Другої світової війни, що воював проти росіян.

Дивізія СС "Галичина" була створена німецькими військами з українців для боротьби проти Червоної армії у 1943 році.

Нюрнберзький процес і так звана комісія Дешена, створена в Канаді у 1980-х роках, не підтвердили причетності учасників дивізії до воєнних злочинів.

Тим не менш, дивізію звинувачують у каральних операціях Вермахту проти поляків та євреїв.

Більше про це читайте в архівному матеріалі "Історичної правди".

Джерело матеріала
loader
loader