Україна може вступити в Євросоюз у 2030 році – посол ЄС в Києві
Україна може вступити в Євросоюз у 2030 році – посол ЄС в Києві

Україна може вступити в Євросоюз у 2030 році – посол ЄС в Києві

Вже у 2030 році Україна може стати повноцінним членом Європейського Союзу, якщо з боку офіційного Києва будуть виконані усі необхідні реформи.

Про це в інтерв’ю Європейській правді розповіла голова представництва ЄС в Україні Катаріна Матернова.

Вона почала з того, що в Україні час тече зовсім інакше, тому події, які зазвичай забирають місяці, “можуть відбутись за дні чи тижні”.

Зараз дивляться

Коментуючи заяву президента Євроради Шарля Мішеля про те, що до 2030 року Євросоюз має бути готовий до розширення, Матернова сказала, що це цілком можливий термін.

– Тому я думаю, що 2030 рік – реалістичний термін. Але він можливий якщо дуже, дуже багато працювати. Вам треба підтримувати темп реформ – а це не завжди лінійний процес. Утім, я можу собі уявити, що це буде реальністю, – пояснила посол.

Разом із тим, посол ЄС в Україні каже, що Києву потрібні не лише реформи.

– Терміни (вступу в ЄС, – Ред.) визначатимуть також інституційні та політичні зміни, які мають відбутися з боку Європейського Союзу. ЄС має бути готовим до розширення за межі нинішніх 27 країн-членів. Без змін у системі голосування, у системі прийняття рішень, число членів ЄС не може розширюватися до нескінченності, – пояснила вона.

Очільниця дипмісії Євросоюзу зауважила, що у випадку з Україною важливі рішення допомагає ухвалювати саме геополітична ситуація.

– Немає сумнівів у тому, що ми б зараз взагалі не обговорювали питання про те, коли і як Україна вступить до ЄС, якби не жахливі події 24 лютого і все подальше. Тож геополітика, звичайно, відіграє певну роль. Геополітика визначає вектор, – сказала посол.

Теги за темою
Україна Євросоюз
Джерело матеріала
loader