Покрова Пресвятої Богородиці 1 жовтня: що можна і заборонено робити цього святого дня
Покрова Пресвятої Богородиці 1 жовтня: що можна і заборонено робити цього святого дня

Покрова Пресвятої Богородиці 1 жовтня: що можна і заборонено робити цього святого дня

Заведено звертатися з молитвою до Богородиці та просити у неї міцного здоров’я

Першого дня жовтня християни відзначають святу подію – Покрову Пресвятої Богородиці. У поточному році дата цього свята змінилася через перехід православної церкви на новий календар. Раніше Покрова Богородиці відзначалася щороку 14 жовтня.

Згідно з народними традиціями, з цього дня розпочиналися вечірні дівочі посиденьки та стартував осінній весільний сезон. Для українців цей день має особливе значення, оскільки наші предки бачили у ньому символічну межу між осінню та зимою.

Сама назва пов’язана з першим снігом, який огортав землю, наголошуючи на майбутньому наближенні зимових морозів. Основна прикмета, яку спостерігали наші предки, була такою: "Яка Покрова — така і зима".

До Богородиці у це свято заведено звертатися з молитвами, просити у неї про міцне здоров’я, підтримку та захист, а також про допомогу у сімейному житті та, звичайно ж, у коханні.

Що не можна робити в Покрову Пресвятої Богородиці

  • Слід утримуватись від фізичних праць та домашніх турбот, проте можна займатися приготуванням святкового обіду.
  • Важливо уникати конфліктів, сварок та використання грубої лайки, а також не бажати іншим зла.
  • Важливо утримуватися від вживання алкоголю та уникати переїдання. Посту на свято немає, але краще дотримуватися помірності у харчуванні.
  • Не можна відмовляти у гостинності. Вважається, що чим більше гостей в оселі, тим більшими у господарів буде добробут та процвітання.

Нагадаємо, що з 1999 року в Україні щороку на день Покрови відзначається День українського козацтва. Традиційно цей день пов’язують із заснуванням Української повстанської армії у 1942 році, і тому він також відзначається як День УПА. З 2023 року 1 жовтня також стало днем, коли святкується День захисників та захисниць України. Раніше ми публікували найкращі патріотичні привітання для українських захисників. Їх легко можна відправити по соцмережі чи месенджеру.

Теги за темою
Свята Традиції
Джерело матеріала
loader
loader