Китай несподівано поставив під сумнів історичний успіх Індії на Місяці: що там не так
Китай несподівано поставив під сумнів історичний успіх Індії на Місяці: що там не так

Китай несподівано поставив під сумнів історичний успіх Індії на Місяці: що там не так

Індія, яка стала лише четвертою країною світу, що змогла здійснити м'яку посадку на Місяць, а також першою, яка посадила свій космічний апарат "Вікрам" поблизу пересіченої місцевості південного полюса Місяця, ймовірно, перебільшує свої здобутки. Принаймні, так вважають у Китаї.

Як повідомляє South China Morning Post, головний науковий керівник першої китайської місячної місії Оуян Цзіюань вважає, що Індія насправді не досягла поставленої мети.

За його словами, місце посадки індійської місії "було не на південному полюсі Місяця, не в полярному регіоні південного полюса Місяця".

Західні ЗМІ припускають, що китайський чиновник робить такі заяви більшою мірою тому, що мова йде про космічну конкуренцію. Як відомо, Китай також вкладає багато ресурсів у дослідження південного регіону Місяця, а його запланована на 2025 рік місія "Чан'е-7" має на меті здійснити посадку біля кратера Шеклтона на самому південному полюсі.

Однак, варто визнати, що коментарі Цзіюаня не зовсім безпідставні. Дані свідчать про те, що "Вікраму" потрібно пройти ще довгий шлях, перш ніж він справді досягне південного полюса Місяця, як це строго визначено. Проблема ж у тому, що космічний апарат Індії не пережив місячну ніч, коли промені Сонця не забезпечували йому отримання енергії, і не повернувся до роботи під променями Сонця.

А сягнути південного полюсу було вкрай важливо, адже це одне з найперспективніших місць на супутнику Землі для пошуку водяного льоду.

"Вікрам" приземлився на широті приблизно 69 градусів південної широти, що дійсно далеко від полярного регіону, який, на думку представника Китаю, знаходиться між "88,5 і 90 градусами".

NASA ж, наприклад, має дещо вільніше визначення того, що є полярним регіоном Місяця: це будь-яка точка між 80 і 90 градусами.

Вчений з Австралії, професор Університету Маккуорі в Сіднеї Річард де Грійс також натякає, що "Вікрам" не досяг поставленої цілі, оскільки нинішні докази наявності водяного льоду знаходяться "набагато ближче до південного полюса", ніж місце приземлення індійського космічного апарату.

Разом із тим, варто визнати, що "Вікрам" має своє місце в історії, оскільки став найпівденнішим космічним апаратом, що здійснив посадку на Місяці. Індії вдалося здійснити посадку навіть ближче до південного полюса Місяця, ніж китайському "Чан'е-4", який приземлився на дальньому боці супутника в 2019 році. "Чан'е-4" приземлився на широті 45,55 градусів південної широти, набагато ближче до екватора, ніж "Вікрам".

"Той момент, коли ви приземляєте місяцехід близько до південного полюса і, безумовно, в межах того, що визначається як регіон південного полюса, вже є великим досягненням", – сказав астрофізик і директор Лабораторії космічних досліджень Гонконгського університету Квентін Паркер.

На його думку, саме тому Індію не варто позбавляти першості.

Раніше OBOZREVATEL розповідав про те, чому усім країнам так кортить висадитися на південний полюс Місяця.

Підписуйтесь на канали OBOZREVATEL у Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader