Кращі фільми про Берлін
Кращі фільми про Берлін

Кращі фільми про Берлін

Берлін сьогодні є однією зі столиць Європи, які найактивніше розвиваються. Напевно, жодне інше місто Старого світу не пережило стільки драматичних подій протягом ХХ століття. Всі ці соціальні, політичні та військові потрясіння стали багатим грунтом для безлічі сюжетів, які ще довго будуть з’являтися на широких екранах. Ми ж відібрали кращі фільми про Берлін, які були зняті протягом останніх десятиліть.

Атомна блондинка (2017)

Сюжет картини розгортається під час падіння Берлінської стіни. Спецагент британської розвідки Лоррейн Бротон відправляється в німецьку столицю, щоб відшукати секретне досьє на інших агентів. Якщо вона не зможе роздобути цей документ, то Холодна війна може затягтися ще років на сорок. Допомагає їй ще один спецагент Девід Персіваль, який за довгі роки тусовок у кращих клубах Берліна злегка злетів з котушок. Стрічку називають одним із кращих екшенів останніх років.

Біжи, Лола, біжи! (1998)

У головної героїні фільму, чиє ім’я винесено в назву, є хлопець на ім’я Манні. Він заборгував кримінальному авторитету 100 тис. німецьких марок. Зібравши необхідну суму, Манні сідає в метро і відправляється на зустріч, щоби повернути борг. Однак він випадково забуває сумку з грошима у вагоні. Після цього кримінальний авторитет обіцяє його вбити. І у Лоли залишається рівно 20 хвилин на збір необхідної суми, після чого вона повинна дістатися до місця зустрічі, щоб Манні залишився живий. Через те, що у неї викрали моторолер, вона змушена дуже швидко бігти. Картина отримала статус культової в 90-і роки.

Берлінський блюз (2003)

1989 рік. До падіння Берлінської стіни залишається зовсім небагато. В районі Кройцберг, який розташований у західній частині міста, живуть маргінали різного штибу. На загальному тлі виділяється хлопець на ім’я Франк, якого всі називають пан Леманн. Одного разу він зустрічає в барі дівчину Катрін. Щоби допомогти Франку зробити перші кроки у стосунках із Катрін, його друг організовує вечірку на трьох. Однак героям не вдається знайти спільну мову з перших же хвилин спілкування.

Вікторія (2015)

У центрі сюжету стрічки знаходиться молода іспанка, яка всю ніч веселилася в клубі, після чого познайомилася з чотирма місцевими хлопцями. Невимушене спілкування з ними дуже швидко переростає з пересічної розваги в незвичну прогулянку по Берліну. А незабаром виявляється, що ці хлопці виношували дуже небезпечні плани, частиною яких, за іронією долі, стала головна героїня стрічки. Фільм зняли одним безперервним 140-хвилинним планом, за що його відзначили призом Берлінського кінофестивалю.

Гуд бай, Ленін! (2003)

Одного разу мати Алекса, соціалістична активістка, впадає в кому. Поки вона лежить без свідомості, руйнується Берлінська стіна. Коли ж вона повертається до звичайного життя, то її син заради спокою і здоров’я бабусі намагається відтворити для неї ілюзію НДР. Для цього він забороняє їй виходити зі своєї квартири і всіляко намагається відтворити в її стінах соціалістичний світ. Ця картина входить, мабуть, в усі списки «кращі фільми про Берлін».

Небо над Берліном (1987)

Стрічка від одного з головних режисерів Німеччини Віма Вендерса. У цій стрічці він показує ангелів, які літають по Берліну, розділеному стіною. Вони заглядають у думки і серця звичайних жителів міста. Один із ангелів настільки симпатизує людям, що вирішує обміняти свою вічність на любов акробатки з цирку. Та чи вистачить у нього сил витримати всі земні почуття? У стрічці показується багато знакових місць міста.

Ой, хлопче (2012)

Головний герой фільму наближається до свого 30-річчя. Однак він досі не може визначитися зі своїм шляхом у житті. Він так і не закінчив навчання в університеті, подружка його кинула, батько перестає давати йому гроші, а психіатр зазначає, що у нього нестійка психіка. Тому головний герой просто виходить на вулицю, і відправляється на пошуки пригод, зустрічаючи знайомих і потрапляючи в абсолютно непередбачувані ситуації.

Любов за стіною (2009)

Молодий житель східного Берліна на ім’я Саша працює охоронцем на стіні, що розділяє місто на соціалістичний і капіталістичний світи. По інший бік від стіни знаходиться житловий будинок, у який нещодавно поселилася дівчина Франці. Вікна її квартири виходять на пост Саші. Звичайна випадковість змушує їх познайомитися і закохатися одне в одного. Незабаром починаються соціальні хвилювання, що стає справжнім випробуванням для молодих людей.

Літо на балконі (2005)

Подруги Ніке і Катрін живуть у будинку на Пренцлауер Берг. Одна з них займається тим, що доглядає за літніми людьми. Вона не вміє приховувати своїх почуттів. А Катрін самостійно виховує сина-підлітка, паралельно намагаючись знайти хорошу роботу. Протягом теплих літніх ночей подруги сидять на балконі, розпускаючи плітки, випиваючи і обговорюючи все підряд. Одного разу в їх життя вривається водій вантажівки на ім’я Рональд.

Життя інших (2006)

Стрічка розповідає про співробітника розвідки Штазі, який стежить за драматургом Георгом Драйманом. Спецслужбовець постійно прослуховує, що відбувається в квартирі письменника. Його підозрюють у співпраці з жителями Західного Берліна. Спочатку розвідник чесно доповідає своєму начальству про все, що відбувається в квартирі драматурга. Однак незабаром він починає симпатизувати письменнику, приховуючи від інших його дисидентську діяльність. Це найтитулованіша стрічка в списку «Кращі фільми про Берлін». Серед десятків її нагород є навіть «Оскар».

Читайте також: Кращі фільми про Париж

Джерело матеріала
loader
loader