ЄС оцінить необхідність контролю за експортом “чутливих технологій” до Китаю — FT
ЄС оцінить необхідність контролю за експортом “чутливих технологій” до Китаю — FT

ЄС оцінить необхідність контролю за експортом “чутливих технологій” до Китаю — FT

ЄС оцінить необхідність контролю за експортом “чутливих технологій” до Китаю — FT

Блок розгляне можливість обмеження продажу деяких напівпровідників, технологій штучного інтелекту, квантових обчислень і біотехнологій.

ЄС має намір оцінити необхідність запровадження загальноєвропейського контролю за експортом чутливих технологій у межах спроби "знизити ризики" у відносинах з Китаєм та деякими авторитарними режимами. Про це повідомляє FT.

Єврокомісія визначила чотири сфери - напівпровідники, штучний інтелект, квантові обчислення і біотехнології - для оцінки того, чи повинен блок заборонити передачу деяких товарів і послуг іншим країнам.

"Технології зараз знаходяться в центрі геополітичної конкуренції, і ЄС хоче бути гравцем, а не ігровим майданчиком. А щоб бути гравцем, нам потрібна єдина позиція ЄС, заснована на спільній оцінці ризиків”, - сказала в інтерв'ю Financial Times керівник цифрового сектору ЄС Віра Юрова.

Однак вона підкреслила, що Єврокомісія буде працювати з 27 країнами-членами, перш ніж рекомендувати будь-які дії.

"Ми залишатимемося відкритим і передбачуваним глобальним партнером", - заявила Юрова.

Брюссель намагається створити єдиний фронт для захисту своєї економічної безпеки, оскільки США, Китай та інші країни запроваджують обмеження на експорт.

Цього року Вашингтон чинив тиск на Нідерланди, щоб заборонити продаж деяких сучасних верстатів для виробництва мікросхем до Китаю, що призвело до закликів у ЄС об'єднатися і розробити режим, який буде застосовуватися в усьому блоці. 

Повноваження обмежувати експорт з міркувань безпеки залишаються за країнами-членами, тому Єврокомісія намагається досягти консенсусу після того, як у березні її глава Урсула фон дер Ляєн закликала до "зменшення ризиків" у відносинах із Пекіном.

Однак внутрішні суперечки вже зменшили амбіції Брюсселя. Під тиском економічних лібералів та деяких країн-членів список технологій, контроль за експортом яких має бути розглянутий у короткостроковій перспективі, було скорочено з 17 до 10.

На додаток до категорій, оголошених у вівторок, 3 жовтня, наступного року можуть бути додані ще шість, включаючи енергетику, робототехніку і виробничі технології.

Мета полягає в тому, щоб завершити оцінку ризиків для перших чотирьох сфер до кінця 2023 року. Вона може включати використання відповідних технологій в озброєннях і порушеннях прав людини або вразливість ЄС до поставок з-за кордону.

Після цього ЄС вирішить, яких дій вжити, використовуючи підхід "сприяння, захист, партнерство". "Сприяння" включатиме інвестиції у виробництво в ЄС, "партнерство" - роботу з іншими країнами над спільними проблемами, а "захист" може включати експортні обмеження, сказав чиновник ЄС. 

Єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон навів приклад напівпровідників, в які ЄС інвестує мільярди, щоб зменшити залежність від поставок з Азії.

 "Коли ми бачимо, що існує ризик надмірної залежності, ми вживаємо заходів", - пояснив він.

Деякі країни-члени скептично ставляться до цього процесу. 

"Ви не можете зробити достовірну оцінку ризиків для цілої технології. Напівпровідники або штучний інтелект самі по собі не є небезпечними або піддаються ризику, але елементи цих технологій повинні бути захищені, в той час як для інших елементів може бути корисно бути відкритими. Єврокомісія встановила занадто амбітні терміни, щоб виконати роботу, необхідну для більш детального аналізу", - сказав один із дипломатів ЄС.

У вівторок ЄС також посилив заходи торговельного захисту, оскільки Європарламент переважною більшістю проголосував за інструмент проти економічного примусу.

Це дозволить Брюсселю відповідати таким країнам, як Китай, що використовують методи, як торгове ембарго, з метою чинити тиск.

Раніше повідомлялося, що адміністрація президента США Джо Байдена попередила Пекін про плани оновити правила, якіобмежують поставки чіпів штучного інтелекту та інструментів для виробництва мікросхем до Китаю вже на початку жовтня. 

США та їхні союзники все більше обмежують можливості Китаю імпортувати ключові технології, особливо передові напівпровідники та обладнання для їх виробництва. 

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader