10 кращих фільмів про джаз
10 кращих фільмів про джаз

10 кращих фільмів про джаз

Як говорив Себастьян з «Ла-Ла Ленд», той, хто говорить, що не любить джаз, просто не знає, що це таке. А найкраще знайомитися з цим, можливо, новим для вас жанром через чудові фільми, зняті про нього. Ми підібрали для вас 10 кращих фільмів про джаз.

Рей (2004)

В основу сюжету музичної драми лягла біографія відомого на весь світ американського джазового музиканта Рея Чарльза. Він вніс величезний внесок у розвиток не тільки одного жанру, а й музики в цілому.

У віці семи років Рей почав втрачати зір, і його мати, перебуваючи в такій непростій ситуації, зробила все можливе, щоб її дитина ні в чому не потребував і виріс самостійним. Завдяки цьому Рею, будучи інвалідом і афроамериканцем, що живуть в епоху расової дискримінації, вдалося стати джазової зіркою і отримати всесвітнє визнання. Любов до музики і сильний характер протягом усього життя допомагали Рею долати всі негаразди.

Одержимість (2013)

Ендрю – молодий музикант, весь свій час він присвячує творчості адже це те чим він хоче займатися все життя. На своєму шляху він зустрічає диригента, він вважається кращим в країні, просто геній своєї справи. Тут здавалося залишається тільки радіти, раз такий метр звернув увагу на юне дарування, але насправді не все так гладко.

Поступово просте бажання переростає в якусь одержимість, а вчитель-диригент цю пристрасть до музики підхоплює і починає виснажувати Ендрю репетиціями, і незабаром не залишається час ні на сон ні на їжу, а вже тим біль ше на прогулянки або ж взаємини з протилежною статтю.

Птах (1988)

Біографічний фільм – данина пам’яті джазового саксофоніста Чарлі Паркера на прізвисько Птах. Фільм являє собою колаж з окремих сцен з життя Паркера.

У різних сценах фільму показані його дитинство в Канзас-Сіті, Міссурі, поява в Нью-Йорку в 1940 році, зустріч і життя з Чен Річардсон, захоплення наркотиками і передчасна смерть у віці 34 років. Велика частина фільму присвячена періоду між 1946 і 1955 роками.

Зелена книга (2018)

Сюжет наповненого музикою роуд-муві розгорнеться в США 1962 року. Вибивала з певною репутацією і освітою в сім класів на ім’я Тоні втрачає роботу після закриття улюбленого нічного клубу і наймається водієм до обдарованого чорношкірого піаніста світового класу.

Між героєм Мортенсена і музикантом виникають приятельські стосунки, і в результаті Тоні погоджується супроводжувати роботодавця в непростому гастрольному турі по расистському американському Півдню в період посилення сегрегації.

А допомагає їм у цьому книга з промовистою назвою The Negro Motorist Green Book – щорічний путівник, який випускався в США Віктором Хьюго Гріном спеціально для чорношкірих і містив вказівки щодо дружніх до афроамериканців місць.

Привіт, Доллі! (1969)

Музичний фільм режисера Джина Келлі, заснований на однойменному бродвейському мюзиклі. Дія фільму відбувається в Нью-Йорку в 1890 році. Овдовіла сваха Доллі Галлагер Леві, відома як знаменита звідниця, знайомиться одного разу з багатим холостяком Хорес Вандергелдером, але незабаром розуміє, що не варто шукати йому дружину, тому що сама хоче нею стати.

Канзас-Сіті (1996)

Канзас, колиска джазу, охоплений Великою депресією. Мафія прибрала до рук азартні ігри, поліцію і політиків, але дрібному злодієві Джонні вистачило розуму пограбувати кращого друга самого крутого мафіозного боса в місті.

Джонні міцно влип, але у його подруги Блонді є ризикований план: вона бере в заручниці жінку радника президента Рузвельта, щоб той домігся звільнення її невдалого дружка з лап гангстерів.

Солодкий і противний (1999)

Фільм Вуді Аллена розповідає про життя відомого гітариста Еммета Рея, який проходить довгий шлях, на якому буде все: творча криза, любовні подвиги і пригоди, і найголовніше – довгоочікуваний заслужений успіх.

Насправді фільм, який виглядає як біографічний, розповідає вигадану історію. Невгамовна фантазія автора створює воістину захоплюючу і неординарну історію, приправлену якісним гумором.

Увесь цей джаз (1979)

Джо Гідеон – режисер і хореограф, який працює на знос, щоб одночасно встигати займатися монтажем свого чергового фільму і готувати свій новий грандіозний бродвейський мюзикл. Постійний стрес, стимулюючі препарати, алкоголь, сигарети і секс з розпусними дівчатами виснажують його організм.

Його рідні і близькі люди намагаються напоумити його, але безуспішно. Сам же Джо не усвідомлює, що якщо він не зупиниться, то смерть дуже скоро наздожене його.

Чіко і Рита (2010)

Історія повідає про шалене кохання талановитого музиканта на ім’я Чіко і не менш обдарованої співачки Рити. Чіко і Рита живуть на Кубі, в Гавані, кожен з них займається улюбленою справою, яке одного разу і «познайомить» їх один з одним.

Так, як-то раз Чіко чує в одному з гаванських ресторанів чиєсь божественне виконання легендарної композиції «Бесаме Мучо». Прекрасний голос молодої співачки Рити підкорив серце піаніста, і він вирішується, у що б то не стало, познайомитися з нею.

У джазі тільки дівчата (1959)

Незаможні музиканти-джазисти Джо і Джері намагаються знайти роботу в оркестрі, але всюди отримують відмову. Незавидне становище приятелів донезмоги ускладнюється, коли вони випадково стають свідками гангстерської перестрілки.

Ховаючись по всьому Чикаго від гангстерів-контрабандистів, перелякані музиканти вирішують змінити зовнішність, роздобути сукні та втекти в сонячну Флориду з жіночим джаз-бендом.

Джерело матеріала
loader
loader